Ledaren: Fyra magra år

08.09.2015 07:30
LÖNTAGAREN

Den nya regeringen har rivstartat och under statsminister Juha Sipiläs (Centern) ledning svingas nedskärningslien mot arbetslösa, barnfamiljer, pensionärer och andra som redan nu har svårt att klara sig ekonomiskt. De rikaste behöver inte delta i "talkot" – ändå är det just de som högljutt deklarerar hur stora uppoffringar alla andra måste göra.

Samhällsfördraget föll på sin egen orimlighet, att bara löntagarsidan skulle göra eftergifter trots att facket i flera år har gått med på en måttfull lönepolitik samtidigt som näringslivstopparnas inkomster har skjutit i höjden.

I skrivande stund är det oklart i hur stor utsträckning statsministern verkställer de hot han radade upp inför och under förhandlingarna. Risken är ändå stor att regeringen, åtminstone delvis, raserar trepartssamarbetet mellan löntagar- och arbetsgivarorganisationer samt staten. Detta trots att samarbetet de senaste åren har gett upphov till flera viktiga avtal, som FFC-ordförande Lauri Lyly konstaterar.

I värsta fall ger sig regeringen på systemet med allmänt bindande kollektivavtal, något som inte heller skulle gagna ansvarskännande arbetsgivare. Arbetsminister Jari Lindström bedyrar att kollektivavtalens allmänt bindande karaktär inte kommer att röras, men hittills har Sannfinländarna inte haft mycket att säga till om i regeringen. I stället blir partiet allt mer desperat i sina försök att styra bort uppmärksamheten från det faktum att man redan nu har brutit mot en stor del av sina vallöften.

Skulle det inte vara skäl att försöka komma åt skatteplaneringen och de uppskattningsvis 10–14 miljarder euro som den grå ekonomin omsätter?

Regeringen har också inlett projektet att avreglera Finland. Men när dagligvaruhandelns öppettider ska bli fria riskerar de sista självständiga butikerna stryka med, samtidigt som deltidsanställda inom handeln får ännu svårare att få vardagspusslet att gå ihop. Att också frisörsalongerna ska få vara öppna dygnet runt, året om, är minst sagt förbryllande. Men det handlar väl om att eliten (lagligt) ska få fixa till sina frisyrer inför slottsbalen på självständighetsdagen.

Avregleringsivrarna tänker också ge sig på arbetslagstiftningen. Otryggheten i arbetslivet kommer att öka om regeringen gör verklighet av planerna på att bland annat förlänga prövotiden och öppna upp för visstidsanställningar utan särskild motivering.

Det ser ut att bli fyra synnerligen magra år för dem som har det sämst i samhället – och fyra feta år för dem som har det bäst.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.