Ledaren: Bedrar snålheten igen visheten?

Samlingspartiets föga övervägda förslag att införa en karensdag vid sjukledighet får direkt kalla handen av FFC:arna. Hela 93 procent är negativa till förslaget. Av finländarna totalt förkastas det av 70 procent. Det visar en enkät som TNS Gallup gjort på uppdrag av FFC. Gallupen visar också att förslaget får gehör hos endast hälften av samlingspartisterna.
23.10.2012 07:00
LÖNTAGAREN

Också flera fackförbundsordförande, liksom politiker i flera partier, har starkt kritiserat förslaget som motiverats med att Sverige infört en dylik dag för att få bukt med sin betydligt högre sjukfrånvaro. Efter en första nedgång steg sjukfrånvaron snabbt till den tidigare nivån i Sverige.

De som allra minst har råd med en” lönlös” karensdag, följd av förslagsvis två veckor med endast 80 procent av lönen, är utan tvivel de lågavlönade. Av FFC:arna säger sig 57 procent redo att gå till jobbet trots att de är sjuka. Vem vinner på det? Inte den sjuka som kanske får se sin sjukdom förvärrad. Inte arbetskamraterna som riskerar att drabbas om sjukdomen är smittsam. Och inte arbetsgivaren som får se arbetseffektiviteten sänkt och kanske en längre sjukfrånvaro för fler arbetares del.

Ska vi få se snålheten bedra visheten än en gång? FFC:s utvecklingsdirektör Saana Siekkinen har ett motmedel i beredskap. I stället för en karensdag borde arbetsmiljön utvecklas och arbetskraven anpassas till arbetstagarnas resurser. Då blir resultatet på plus.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.