Ledaren: Alla bär ansvar för arbetsmiljön

Jag snubblar ofta. På arbetstid och på fritiden. Trots det envisas jag med att läsa och skicka textmeddelanden och e-post i telefonen medan jag går i trappan. Ännu har jag inte skadat mig, och kanske just därför litar jag på att jag klarar mig i fortsättningen också. Trots att jag innerst inne vet att det är dumt.
22.10.2013 07:30
LÖNTAGAREN

På Ruukki Metals rörfabrik i Hangö är det förbjudet att tala i mobilen och arbetstagarna uppmanas att hålla i ledstången då de går i trappan. Regler som till en början kan kännas som förmynderi, men som egentligen är ett tecken på att arbetsgivaren bryr sig om sin personal – då reglerna är lika för alla personalgrupper och ingår i en säkerhetskultur som genomsyrar all verksamhet.

Enligt Österbottens tingsrätt råder en annan inställning till arbetstagarnas hälsa på Snellmans köttförädling i Jakobstad. Företaget dömdes för fem (!) liknande olycksfall i arbetet. Tingsrätten uppger att ”en allmänt rådande uppfattning inom bolaget ännu idag verkar vara att det inte går att förebygga alla faror och undanröja alla risker och att man prioriterar hygienskälen framom arbetstagarnas säkerhet”.

Bolaget ansåg det vara tillräckligt att varna arbetstagarna för faran, i stället för att installera skydd. Det räcker inte, konstaterar tingsrätten.

Tekniska och mekaniska skydd är visserligen en grundförutsättning för ett fungerande arbetarskydd, men utesluter inte den mänskliga faktorn. Alla arbetstagare måste ta ansvar för sin egen och sina arbetskamraters hälsa. Det kan ta en tid att anpassa sig till nya regler, men då man till slut gör det sitter reglerna i ryggmärgen. Då tar man med sig säkerhetstänkandet hem från jobbet, då håller man i ledstången i trappan också på fritiden.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.