Ledaren: Åldern är alltid rätt

Både på finländsk och EU-nivå tycks det mesta kretsa kring ålder just nu. Här hemma ledde förhandlingarna om yrkeskarriärer till att pensionsslussen öppnas ett år senare. Däremot höjdes inte pensionsåldern. I detta skede.
10.04.2012 09:00
LÖNTAGAREN

Få vill heller se en höjd pensionsålder. Endast knappt en av fem finländer stöder tanken visar Pensionsskyddscentralens undersökning. I EU är pensionsåldern i snitt 65 år, de facto är den 61,5. Av EU-medborgarna motsätter sig 60–70 procent en höjning av pensionsåldern, något som regeringarna kör hårt på.

Europa åldras snabbt. Medelåldern stiger från dagens 39,8 år till 47,2 år 2060. Då har var tredje EU-medborgare passerat 65-årsstrecket. Den yrkesverksamma befolkningen börjar minska redan år 2014.

Det gäller följaktligen för Europa att satsa på fler aktiva med god hälsa som stannar längre på arbetsmarknaden. Immigranter från Asien, Sydamerika och Afrika löser inte i längden Europas problem. Om 20–30 år behövs de i sina egna hemländer. Åldrad befolkning är ett globalt problem.

Det framhöll den brittiska gerontologiprofessorn Sarah Harper på EU-kommissionens journalistkonferens i Bryssel som ordnades då EU valt aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna som tema år 2012. Finland har finurlig formulerat temat som alltid rätt ålder.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.