Lauri Ihalainen: Löntagarna bör försvara sina rättigheter i valet

13.03.2003 13:58 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Ihalainen.

- När riksdagsvalet närmar sig har det framgått att det finns krafter i samhället som gärna skulle rubba på löntagarnas trygghet, försvaga uppsägningsskyddet och de arbetslösas utkomst och skapa en B-klassens arbetsmarknad för i synnerhet servicebranschens kvinnor, där lönenivån överlag ligger under avtalsnivåerna, sa Lauri Ihalainen idag i Kuopio.

Ihalainen betonade att det inte är rätt metod att höja sysselsättningsgraden och besegra arbetslösheten att gå och rucka på människors trygghet och utkomst.

- Sysselsättningen kräver vid sidan om ekonomisk tillväxt ett brett åtgärdsprogram. Tyngdpunkten i regeringens arbetskraftspolitik bör vara att utveckla arbetslivet, sörja för arbetarnas ork, satsa på en aktiv arbetskraftspolitik och på löntagarnas omställningsskydd genom att förbättra uppsägningsskyddet och höja kompetensnivån.

Löntagare, till urnorna!

Ihalainen önskade att så många löntagare som möjligt utnyttjar sin rösträtt i valet.

- Målet med FFC:s röstningsaktivitetskampanj är att så många löntagare som möjligt utnyttjar sin rätt att rösta och påverka.

I förra valet röstade 83 procent av de finländare som har de största inkomsterna, men bara varannan av dem med de minsta inkomsterna. Av FFC:s medlemmar röstade drygt 60 procent i förra valet, men nästan 400 000 medlemmar i FFC-anslutna fackförbund utnyttjade överhuvudtaget inte sin rösträtt i valet.

Reklamens budskap aktuellt

FFC:s röstningsaktivitetskampanj har fått till stånd en del sura kommentarer, bl.a. från Samlingspartiets partisekreterare och vissa arbetsgivarrepresentanter. Lauri Ihalainen menar att FFC-kampanjens budskap är ytterst aktuellt.

- Ordförande Eero Lehtos utspel (Företagarna i Finland) och uttalanden från en del andra människor i högre positioner visar att det är allt skäl för löntagarna att gå man ur huse och rösta för att försvara sina rättigheter. Företagarbasens tal om att försvaga löntagarnas uppsägningsskydd och om att "göra det lättare att köra ner anställningsförhållanden" visar att reklamen i FFC:s röstningsaktivitetskampanj är mer aktuell än man anade.

Resultat genom samarbete

Ihalainen påminde i sitt tal om att Paavo Lipponens båda regeringar har drivit en samarbetets politik. Trepartssamarbetets resultat är obestridliga.

- För löntagarna är den absolut viktigaste frågan just nu i vilken utsträckning den kommande regeringen har en uppriktig vilja att samarbeta med löntagarorganisationerna i frågor som gäller löntagarna. Den här frågan tar väljarna ställning till i vartenda valdistrikt.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.