Lättare för permitterade och visstidsanställda att få del av omställningsskyddet

02.07.2009 12:00 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Omställningsskydd. Foto: Images Online Oy

I början av juli utvidgades rätten till omställningsskydd. Det blir lättare för dem som är anställda på viss tid och för permitterade att omfattas av skyddet. Arbetsmarknadsorganisationerna enades om förbättringarna i omställningsskyddet som en del av den s.k. socialinpon i början av året.

- FFC välkomnar att förbättringarna kunde verkställas så pass snabbt. I det rådande sysselsättningsläget kommer de utvidgade rättigheterna att beröra allt fler permitterade och visstidsanställda. Nu måste vi bara se till att arbets- och näringsbyråerna lyckas erbjuda fullgod service, säger Saana Siekkinen som är FFC:s expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik.

Kort om omställningsskyddet

Omställningsskyddets tanke är att förbättra arbetstagarnas skydd vid uppsägningar och långvariga permitteringar. Målet är att hjälpa arbetstagarna att så snabbt som möjligt få ett nytt arbete, att underlätta arbetsansökningsprocessen, förbättra yrkeskunskaperna och öka möjligheterna att delta i sysselsättningsfrämjande åtgärder, såsom utbildning.

En person som omfattas av omställningsskyddet kan få förhöjd arbetslöshetsdagpenning, dvs. ett tillägg för sysselsättningsprogram, förutsatt att han har fått ett sådant skräddarsytt program och följer det aktivt. Han har också rätt att få sysselsättningsledigt med lön under uppsägningstiden. Omställningsskyddet är frivilligt för arbetstagaren.

För att få del av det förhöjda arbetslöshetsskyddet skall den arbetssökande senast trettio dagar efter anställningens slut be att arbets- och näringsbyrån lägger upp ett sysselsättningsprogram för honom. Det är alltid viktigt att ta kontakt med arbets- och näringsbyrån så fort arbetslösheten har börjat.

Permitterades rätt till omställningsskydd

Omställningsskyddet gäller permitterade arbetstagare som uppfyller något av följande villkor:

  • Arbetstagaren permitteras för minst 180 dagar eller en redan verkställd permittering tillsammans med en ny permittering som följer omedelbart därpå kommer att vara i minst 180 dagar. När han har fått permitteringsanmälan skall han ha minst tre år av arbetshistoria bakom sig.
  • Arbetstagaren har varit permitterad oavbrutet i 180 dagar och han har då en minst treårig arbetshistoria.
  • Arbetstagaren säger upp sig själv efter att ha varit oavbrutet permitterad i minst 200 dagar och han har en minst tre år lång arbetshistoria.

Arbetstagare som är permitterade på obestämd tid omfattas av omställningsskyddet från permitteringens början då de har en arbetshistoria på tre år.

En del av arbetslöshetskassorna sänder de permitterade ett brev där de informerar om omställningsskyddet. Det lönar sig ändå för personer, vars permittering hotar att bli långvarig, att frivilligt ta kontakt med närmaste arbets- och näringsbyrå.

Uppsagdas och visstidsanställdas rätt till omställningsskydd

I och med lagändringen får de visstidsanställda arbetstagarna ökad rätt till omställningsskydd. Från och med nu omfattas dessa av omställningsskyddet, om något av följande villkor uppfylls:

  • Visstidsanställningen upphör och arbetstagaren har haft en visstidsanställning hos samma arbetsgivare oavbrutet i tre års tid.
  • Visstidsanställningen upphör och arbetstagaren har haft en visstidsanställning hos samma arbetsgivare i sammanlagt 36 av de senaste 42 månaderna.
  • Visstidsanställningen upphör och arbetstagaren har en sammanlagd arbetshistoria hos samma eller olika arbetsgivare i minst fem år under de senaste sju åren.

För uppsagda arbetstagare gäller samma villkor för omställningsskyddet som tidigare. Uppsagda omfattas av omställningsskyddet om uppsägningen har skett av produktionsmässiga och ekonomiska skäl och arbetstagaren före utgången av sin uppsägningstid har en minst treårig arbetshistoria i samma eller olika arbetsgivares tjänst.

Arbets- och näringsbyråns tjänster för permitterade

Arbets- och näringsbyråerna betjänar också permitterade. Vid större permitteringar som gäller minst tio personer arrangerar arbets- och näringsbyrån företagsvis förhandsrådgivning för de permitterade och företagen.

Personer som är permitterade tillsvidare skall alltid anmäla sig personligen hos arbets- och näringsbyrån, senast den första permitteringsdagen. Arbetstagare som är heltidspermitterade på obestämd tid har rätt till samma arbetskraftstjänster och förmåner som arbetssökande som är heltidsarbetslösa.

Då en tidsbestämd permittering omfattar färre än tio personer skall den permitterade anmäla sig personligen hos arbets- och näringsbyrån.

I situationer där permittering drabbar fler än tio personer kan man tillämpa förfarandet med gruppermittering. I detta fall förutsätts inte att de permitterade söker upp arbets- och näringsbyrån personligen för att få arbetslöshetsskydd, utan arbetsgivaren gör en gruppermitteringsanmälan till byrån, med uppgifter om de permitterade.

Också gruppermitterade har rätt till personliga arbetskraftstjänster. Detta förutsätter ändå att den permitterade meddelar sina arbetsansökningsuppgifter till arbets- och näringsbyrån. Detta kan göras elektroniskt eller genom personligt besök.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.