Längre arbetskarriärer förutsätter arbetsplatser

18.03.2010 12:13 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Förlängning av arbetskarriären

Arbetsmarknadsorganisationerna och landets regering beslöt den 11 mars 2010 att fortsätta förhandlingarna om längre arbetskarriärer. Samtidigt beslöt de att ta med också den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen på agendan.

- Om arbetskarriärerna kan förlängas behöver vi arbetsplatser. Och för det behöver vi tillväxt och ett sysselsättningsprogram, konstaterade FFC:s ordförande Lauri Lyly efter mötet hos statsministern.

Avsikten är nu att snabbt få igång diskussioner för att klargöra om det mellan regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna finns gemensamma ståndpunkter beträffande bland annat följande frågeställningar:

  • främjad ekonomisk tillväxt och sysselsättning,
  • kamp mot arbetslösheten,
  • tryggad köpkraft och konkurrenskraft,
  • längre arbetskarriärer och
  • tryggad finansiering av arbetslöshetsskyddet.

Fortsatt beredning igång

Nu inleds en fortsatt beredning av frågorna, där parterna förhandlar om mer precisa uppdrag. Här skall det också framgå vilka förutsättningar det finns för ett fortsatt samarbete. FFC går in i förberedelsearbetet med egna målsättningar och förbehåll. I exempelvis pensionsåldersfrågan har vår ståndpunkt inte förändrats: höjd pensionsålder är inte en hållbar metod för att förlänga arbetskarriärerna.

FFC:s ordförande Lauri Lyly säger att förlängda arbetskarriärer framför allt förutsätter ekonomisk tillväxt och bättre sysselsättning. Nu ser vi om det är möjligt att i samarbete mellan arbetsmarknadsorganisationerna och regeringen få till stånd ett gemensamt program för hållbar tillväxt och sysselsättning.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.