Lag om beställaransvar främjar spelreglerna på arbetsmarknaden

15.03.2006 09:54 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Beställaransvaret. Foto: Ville Juurikkala

Arbetsministeriet och arbetsmarknadsorganisationerna lyckades förra fredagen enas om innehållet i en ny lag, som definierar beställarens ansvar. I lagförslaget har parterna skrivit in vilka saker ett företag ska utreda, innan det använder utomstående arbetskraft. Syftet är att garantera, att de underentreprenörer och bemanningsfirmor företaget anlitar, sköter sina egna arbetsgivarförpliktelser och respekterar arbetsvillkoren.

Enligt lagbetänkandet bör beställarföretaget utreda huruvida det underleverantörs- eller bemanningsföretag det anlitar är antecknat i förskottsuppbörds- och arbetsgivarregistren och i registret över mervärdesskatteskyldiga. Dessutom bör företaget kräva bl.a. ett utdrag från handelsregistret och ett intyg över att skatter och pensionsavgifter är betalda. Utredningen ska också omfatta information om vilket kollektivavtal eller vilka centrala arbetsvillkor de anlitade företagen tillämpar.

Motsvarande uppgifter bör också införskaffas när de anlitade företagen är utländska. Däremot behöver beställaren inte be om dylik information, om de underleverantörer eller bemanningsföretag det anlitar är etablerade eller om avtalspartner är t.ex. staten, en kommun, ett offentligt aktiebolag eller ett statligt affärsverk. Att en verksamhet är etablerad betyder t.ex. att företaget i verkligheten har bedrivit affärsverksamhet i cirka tre år.

Den kommande lagen om beställaransvar kommer också att innehålla en bestämmelse om att beställaren på begäran bör informera förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktige om avtal som gäller utomstående arbetskraft. Av anmälan bör det framgå bl.a. den anlitade arbetskraftens mängd, avtalets längd och vilket kollektivavtal eller vilka centrala arbetsvillkor som tillämpas.

Den nya lagen tillämpas i de fall, att den utomstående arbetskraften anlitas totalt minst tio arbetsdagar eller om underleverantörsavtalets värde överstiger 7 500 euro. Om beställarföretaget försummar sin utredningsskyldighet kan det åläggas att betala en försummelseavgift på 1 500-15 000 euro. Det är arbetarskyddsdistriktet som fattar beslut om straffavgiften.

Avsikten är att få lagen godkänd och i kraft under innevarande år.

Chefen för FFC:s intressebevakningsavdelning, Lauri Lyly, är tillfreds med att ett av FFC:s viktigaste mål vid den förra inkomstrundan nu har avancerat så här långt.

- Beställaransvaret gagnar alla: arbetarna får sina rätta löner, rättvisa arbetsgivare får rättvisa konkurrensvillkor och samhället får sina skatter och socialskyddsavgifter, konstaterar Lyly.

Betänkandet till ny lag lades fram av den s.k. Ulteva 2-kommittén, som består av företrädare för olika ministerier och arbetsmarknadsorganisationer. Utöver lagen om beställaransvar föreslår arbetsmarknadsorganisationerna också andra åtgärder för att komma åt den s.k. grå ekonomin: att man utvidgar beskattningen och övervakningen av utländsk arbetskraft, att utländska företag ska registreras i förskottsuppbördsregistret och att den enhet som har övervakat bruket av utländsk arbetskraft, som har fungerat i samband med centralkriminalpolisen, ska bli permanent.

Presentation av kampen mot den grå ekonomin och beställarens ansvar

Arbetsministeriets pressmeddelande: Arbetsgruppen ULTEVA 2: Lag om beställarens redogörelseskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft (13.3.2006)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.