Kulturbranschen slarvar med kollektivavtalen

10.12.2008 11:05 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
I operans verkstad. Foto: Ville Juurikkala

Nu behövs det spelregler för rättvist arbete, konstaterar FFC i sin nya publikation Kulttuurialat - työelämän koelaboratorio (Kulturbranschen, ett arbetslivets försökslaboratorium). Kulturinlägget visar att arbetslivets rättigheter är långt ifrån en självklarhet inom kulturarbetet.

I kulturbranschen arbetar man oftast som freelancer eller i korta snuttar och arbetstagarens förhandlingsposition är svag när arbetsavtal skall ingås. Utgångsläget för ett jobb är ofta take it or leave it, godkänn eller försvinn.

Problemen omfattar alla de grundläggande rättigheterna börjande med lönen. De produktionsbolag som inte är organiserade i ett arbetsgivarförbund betalar nästan som regel löner som underskrider kollektivavtalen och mindre än hälften av produktionsbolagen inom film och television tillämpar kollektivavtalen. Freelancemusiker har tvingats vänja sig vid jobb som underskrider minimitarifferna.

- Inom filmbranschen har situationen redan förbättrats i och med att arbetsgivarna har organiserat sig. Man skulle önska samma slags utveckling bland arbetsgivare överlag, säger Raimo Söder som är verksamhetsledare för Teater- och mediearbetarna rf.

- Som det nu är tvingas arbetstagarna att alltför mycket fokusera på kampen för sina egna rättigheter.

Finlands Musikerförbunds ordförande Ahti Vänttinen är också bekymrad över upphovsrätten.

- Upphovsrätten är en viktig inkomstkälla för musiker och andra som arbetar i kreativa branscher. Den är ett komplement till en arbetsinkomst som är ständigt oviss. Det finns tydliga hot om att arbetstagarens upphovsrätt kommer att försvagas i vårt land.

I FFC:s kulturinlägg ses det som ett av de viktigaste målen att alla branscher får ett kollektivavtal. Som en bidragande lösning till kulturbranschernas trångmål föreslås att konstfinansieringen lyfts till en sådan nivå, att det blir möjligt att tillämpa kollektivavtalsenliga villkor. Också upphovsrättssystemet behöver utvecklas.

FFC:s kulturpolitiska inlägg har gjorts i samarbete med delegationen för kulturbranschens fackförbund. Utöver centralorganisationen är bl.a. Finlands Musikers Förbund, Teater- och Mediearbetarna, Finlands journalistförbund och Finlands Skådespelarförbund företrädda i delegationen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.