Köpkraften förbättrades

28.12.2005 09:19 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Köpkraften ökar i år med tre procent

Köpkraften ökar i år med tre procent, eller snabbare än vad som förutsattes i det inkomstpolitiska avtalet. Den uppskattningen gör den inkomstpolitiska utredningskommissionen.

Ökningen beror både på löneförhöjningarna och på att sysselsättningsläget förbättras. Också inflationen ser ut att bli lägre.

I nästan alla branscher har arbetsplatserna ökat. Under perioden januari till september var 1,5 procent flera löntagare i arbete än under motsvarande tid i fjol.

Medelinkomsten ökade med 3,6 procent, d.v.s. 86 euro till i månaden för den som hade i snitt 2 400 euro i lön. I kommunsektorn steg inkomsterna med drygt fyra procent, p.g.a. en överenskommelse om ett löneprogram som sträcker sig till 2007.

Pappers blockad försvagade något industrins priskonkurrenskraft, annars hade köpkraften ökat ytterligare. Då produktionen och produktiviteten ökar väntas priskonkurrenskraften ge bättra konkurrenskraft nästa år.

Nästa år väntas löntagarnas köpkraft också öka med nära tre procent. Medelinkomsten ökar mindre än i år men antalet arbetstimmar ökar snabbare.

Nuläget tyder på att löntagarnas köpkraft ökar med drygt 11 procent åren 2004-2006.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.