Kongressdebutanten hoppades på mer diskussion om svenska frågor

07.06.2011 15:30 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lars Karlström. Foto: Tuulikki Holopainen

FFC:s 18:e kongress

- Det är högtidligt och mycket folk här. Frågorna som har kommit upp till diskussion är väntade. Grundtryggheten och liknande frågor rör om, säger Lars Karlström från Metall och Jakobstad.

Även om 60-årige Karlström för första gången deltar i FFC:s kongress, är han en rutinerad fackföreningsaktiv och mötesräv. Han har deltagit fem gånger i Metalls kongress och har suttit den gångna mandatperioden i FFC:s fullmäktige.

- Folk oroliga över hur vi ska få bukt med arbetslösheten, för det finns ännu industrier som inte har kommit i gång efter depressionen, säger Karlström.

Också situationen i regeringsförhandlingarna verkar oroa ombuden.

- Det blir intressant att se hur man ska få ihop en regering och det är fortfarande möjligt att det blir nyval. Men det är klart att det behövs en fungerande majoritetsregering och att missnöjet som väljarna visade mot den gamla regeringen måste synas.

Karlström var ett av de första ombuden att tala i salen i måndags, och han skulle precis ta upp språkfrågor då tiden tog slut. Det mesta fick förbli osagt, och Karlström konstaterar att de svenskspråkiga inte heller i övrigt har gjort mycket väsen av sig.

- Jag hade väntat mig att fler skulle ha talat om de frågorna. Vi har samarbetat bra med den tvärfackliga utbildningen och jag hade tänkt säga att vi ska fortsätta med det och att FFC ska koordinera ännu mer. Vi kan vinna ekonomiskt på det, och dessutom kan vi förbättra utbildningsläget inom förbunden.

Foton från FFC:s kongress (Flickr)

www.sak.fi/edustajakokous (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.