Kajplatsen: Spara i mänsklighet

Jag inledde året med att köpa lite mera aktier. Den löjligt låga räntan på mitt sparkonto gav mig egentligen inget val. Jag läste lite tidningar och tabeller, valde ut några bolag i stabila branscher och trotsade piggt den fortsatta oron på börsen. Det känns rätt och riktigt och bra.
12.02.2013 06:00
LÖNTAGAREN
Kaj Korkea-aho är författare

Risken att förlora mina sparpengar är mycket låg i jämförelse med den förväntade utdelningen – större verkar risken vara att jag mister mina vänner: i de kretsar jag rör mig i finns det få saker som dödar stämningen så snabbt som diskussion kring ekonomi och placering.

Aktiemarknaden som är så intressant! Den formar samhället lika mycket som politik, religion och sex. Som ett sommarlov är den full av möjligheter, som riksväg åtta är den belamrad med farliga gropar. Och ändå himlar folk med ögonen då jag berättar om mina spekulationer. Ointressant säger de. Ointressant!

Amerikanska Apple visade upp den starkaste kvartalsrapporten någonsin i början av året. Mellan oktober och december i fjol sålde och tjänade alltså bolaget inte bara mer än det någonsin gjort under en tremånadersperiod – det sålde och tjänade mer än något bolag någonsin sålt överhuvudtaget på samma tid. Hur reagerade marknaden? Aktien störtdök, till den lägsta nivån på tolv månader. Svårbegripligt, ja. Ointressant, nå nej.

Brittiska dagstidningen Guardian lät i början av förra året tre olika grupper köpa aktier för 5 000 pund var. Den första gruppen bestod av erfarna proffs från finanssektorn, den andra av nybörjare på en handelsskola, den tredje var en katt. Var tredje månad tilläts alla grupper justera innehållet i sina portföljer. Kattens val gjordes enligt hur den slängde en leksak över börstabellerna. I slutet av året var nybörjarna tre procent back, experterna hade gjort en vinst på fyra procent och katten – en orange bondkatt med namnet Orlando – en vinst på elva procent. Ointressant, nå men nej!

Börsens svängningar är på det stora hela ett resultat av allt som sker på vår planet, från maktpolitik och naturkatastrofer till snilleblixtar och plötsliga hugskott, produkten av allt det människan tar sig till, tänker och tror. Utöver de analyserbara konjunkturerna, boksluten och jämförelsetalen finns alltid människan med sin oberäknelighet, girighet och nyckfullhet där och påverkar. Människans beteende går att genomskåda, följer en hel del mönster, men bara till viss del. Expertis och erfarenhet är givetvis aldrig fel, men slump och oförutsägbarhet är en del av spelet alltid när människor är inblandade. Här, hör ni, kärnan i varför aktiesparande och börslistor är intressant och varför ekonomi på så många sätt är en renodlad humanistisk vetenskap. Det är pengarna det handlar om, visst, men ändå inte. Det är känslorna, och den stora skälvan kring pengarna som är grejen. Det är människan på sitt naknaste, mest ärliga. Det är psykologi.

Kaj Korkea-aho

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.