Kajplatsen: Leva på hyra

Den senaste tiden har jag rätt ofta legat sömnlös. Men först lite historia. I augusti 2003 betalade jag bostadshyra för första gången i mitt liv. Jag hade nyss flyttat till Åbo och minns det mycket väl. För en tjugoåring som bott hos sina föräldrar kändes det myndigt ¬och på samma gång märkvärdigt, att betala för något så självklart som tak över huvudet. Jag minns att jag låg sömnlös även då – det var något med att summan faktiskt skulle betalas varje månad som oroade mig – men jag vande mig förstås vid den nya tillvaron, till och med när hyran an efter steg med tvåhundra procent.
10.09.2013 06:00
LÖNTAGAREN
Kaj Korkea-aho är författare

Först i år gjorde jag en beräkning av hur mycket jag faktiskt betalat i hyra de senaste tio åren – en ödmjukande men hälsosam matematisk uppgift – och kallduschen fick mig att på allvar tänka på bostadsköp. I juli köpte jag plötsligt den lägenhet som jag bor i från och med september. Det blev alltså exakt tio år på hyra för mig, och samma känsla av myndighet som när jag flyttade hemifrån som tjugoåring har omgett mig den senaste tiden, även om objektet för den har vandrat vidare; nu känns hyresboende som det ansvarslätta och sorglösa, medan amorteringar, vederlag och ägande framstår som det verkligt vuxna och utmanande.

Processen kring köpet blev för min del utmattande. Allt som skulle skötas och ordnas, den plötsliga skuldbördan, allt det nya jag skulle lära mig och vänja mig vid. Jag tittade på återbetalningsplanen som sträcker sig bortom min femtioårsdag och började allt mer undra vad jag riktigt gett mig in på.

Mitt i kaoset tog jag en paus och åkte till Heureka för att se Body Worlds-utställningen, där riktiga människokroppar ställs ut och man som besökare får en konkret insyn i hur ens egen kropp fungerar, vad den behöver och vad som skadar den. Utställningen är en meditation över hur fantastiskt och samtidigt skört livet är och när jag återvände till bostadsgrubblets sömnlösa nätter var det med en allt starkare känsla av att livet pågick någon helt annanstans, pågick medan jag gjorde upp alla kostnadskalkyler, skrev avtal och valde bland referensräntor. Jag tänkte att vad livet än handlar om och vad ens begränsade tid än kan användas till, så måste allt som har med pengar, byråkrati och marknadstänk att göra höra till det man minst ska låta sin medvetenhet och sin energi styras av.

Man måste bo någonstans, måste leva tillsammans i samhället, måste sköta sig och sitt, och det är förnuftigt i längden att spara, investera och äga, ja ja ja. Men alla hyr vi våra kroppar på obestämd tid, och om man investerar den tiden fel gör man den enda riktiga förlusten.

Kaj Korkea-aho

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.