Kajplatsen: Ingen kan göra allt, men alla kan klaga

Med små förändringar bygger man en bättre värld. Jag tänkte denna gång ägna Kajplatsen åt att lista några uppenbara brister i vardagen. Gemensamt för allt jag tar upp är att det handlar om saker som spelat ut sin roll, som borde vara lätta att skrota eller åtgärda, men som fortsätter att existera och därför gör mig vansinnig. Jag ska försöka hålla mig lugn, men ...
15.04.2014 06:00
LÖNTAGAREN
Kaj Korkea-aho är författare

1. Svängdörrar

Det finns över huvud taget inga fördelar med en svängdörr. Den är långsam, skrymmande, säkerligen dyr att installera och oerhört frustrerande. Bredvid svängdörren finns dessutom så gott som alltid en vanlig dörr, vilket gör svängdörren ännu mer överflödig. Ska man stiga in i samma sektor som en främmande människa? Hur många får befinna sig i samma sektor? Varför får man inte skjuta fart åt svängdörren utan att hela karusellen stannar? Svaret är: vi behöver inte svängdörrar.

2. Brittiska kranar

Jag menar alltså kranar med separata reglage för varmt och kallt vatten. Dels är vattentemperaturen omöjlig att justera rätt, dels droppar det, dels måste man använda båda händerna. "Men om man vill ha varmt vatten så kommer det direkt!" – Och när behöver man skållhett vatten i handfatet? När man vill sterilisera något genom sköljkokning? Sedan blandaren uppfanns har brittiska kranar varit lika praktiska och relevanta som Stonehenge efter almanackans intåg.

3. Ätpinnar

De är envisa, de där asiaterna. Gaffeln och kniven har funnits i evigheter och vinner så förkrossande segrar på alla användningsområden att man måste börja tro att det handlar om rent jävelskap när alla österländska restauranger envist ställer fram de där pinnarna åt en.

4. Handblåsare

När har man senast haft torra händer efter att ha torkat dem under en varmluftsblåsare? Möjligen går det om man står där i tio minuter och gnuggar, medan kön bakom en växer sig mordisk. De sensorstyrda blåsarna kräver dessutom att man håller händerna i exakt rätt position för att luften ska fortsätta strömma. Alltsammans är fullständigt, oförlåtligt blåst.

5. Jogurt i tetrapak!

Jogurten fastnar!! När man tömt förpackningen finns det ännu omkring en halv liter kvar som man måste pressa och skaka och klämma ut, och det klottar och pustar och rinner och pruttar och sen finns det ändå en massa jogurt kvar i förpackningen som man helt enkelt måste kasta bort!! Frukosten förstörd, köket nersölat, dagen raserad. Hallå mejerierna??

Med arga vårhälsningar,

Kaj Korkea-aho

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.