”Jag vill leva ett vanligt liv”

Den estniska byggarbetaren Juri har jobbat i Finland i fyra år. Han har varit anställd vid flera finländska och estniska företag, men hittills har han inte en enda gång fått ut hela sin lön.
15.04.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Företag går i konkurs och arbetstagarna blir utan lön. En del företagare har satt det i system, berättar den estniska byggnadsarbetaren Juri.

Under de fyra år som byggnadsarbetaren Juri har bott i Finland har han jobbat för både finländska och estniska företag med verksamhet i huvudstadsregionen. Erfarenheterna har varit dåliga.

– Vi har inte fått lön enligt finländskt kollektivavtal eller så har till exempel semesterpenningen eller övertidsersättningar lämnats obetalda, berättar Juri som inte en enda gång har fått ut all den lön han haft rätt till.

Mönstret är alltid detsamma. Arbetet tar slut hos underleverantörsföretaget, men de anställda sägs varken upp eller blir avskedade. Sedan lägger företaget ner verksamheten och arbetstagarna kan snopet konstatera att de har blivit lurade.

– Med hjälp av Byggnadsförbundet har jag fått ut de obetalda lönerna genom lönegarantin.

Det har också hänt att personen bakom det nedlagda företaget efter en tid startar ett nytt företag, som sedan fortsätter att arbeta för samma entreprenör.

Juri säger att det är omöjligt för en enskild arbetstagare att ta reda på om arbetsgivaren betalar alla de skatter och sociala avgifter som denne enligt lag är skyldig att betala.

”Mig skrämmer man inte”

Enligt vad Juri har fått erfara har priserna i byggnadsbranschen pressats ner så att underentreprenörerna knappast någonsin betalar lön enligt kollektivavtalet. En entreprenör konstaterade att nivån enligt kollektivavtalet är fyra gånger för hög.

Juri understryker att samma mönster återkommer också på stora byggen där huvudentreprenören är finländsk.

– På ett bygge fanns bara tre personer på huvudentreprenörens lönelista, alla övriga arbetade för underentreprenörer. I allmänhet jobbar finländarna med VVS- och elarbeten, men resten är utlänningar, säger Juri.

Man pratar inte om problemen med de finländska arbetskamraterna, men Juri tror att de känner till att lönerna dumpas.

Juri har några gånger blivit hotad när han har frågat arbetsgivaren om sin lön och om betalning av skatter.

– Men mig skrämmer man inte för jag har gjort mitt val. Jag har mina papper i ordning. Jag lever ett ordentligt liv och behöver inte lura någon.

Juri har sedan november varit permitterad från en finländsk byggnadsfirma. Han hoppas att han kan hitta ett nytt jobb under vårens lopp. Den föregående arbetsgivarens affärer undersöks av polisen.

Juri kom ursprungligen till Finland i hopp om bättre lön. Det var en bekant som lockade hit honom. Juri är besviken men planerar ändå inte att flytta tillbaka till Estland.

– Jag har kommit för att stanna. Jag vill jobba och leva ett vanligt liv. Gå hem efter jobbet, ta en öl, gå och fiska eller göra något annat trevligt.

Pirjo Pajunen (översättning: Viola Eksten)

Juri heter egentligen något annat.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.