Inspirerad motion för bättre hälsa

23.06.2010 15:35 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Löntagaren 6-2010. Foto: Aleksi Makkonen

Löntagaren 6/2010

Värken i nacke och skuldror, ja till och med huvudvärken har minskat sedan personalen vid Uleåborgs universitetscentral regelbundet började gymnastisera på arbetsplatsen. Projektet har spridit sig till hela Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

I Vanda stad har särskilda motionsinspiratörer engagerats för att sporra arbetstagarna att sköta sin kondition. Staden har också anslutit sig till projektet Arbetsplatsmotion 2010.

Bukt med sjukfrånvaron

Den höga sjukfrånvaron sjönk drastiskt då pappersbranschen gick in för att utreda orsakerna. Dold mobbning dök överraskande upp som ett rätt utbrett fenomen.

Olika åtgärder, som korta skiften, rekommenderas i Arbetshälsoinstitutets undersökning.

- Det ska vara roligt att gå till jobbet, säger arbetarskyddsfullmäktige Markku Leinonen på Stora Ensos Anjalankoskifabriker.

AKT röt till om strejkrätten

AKT:s kongress kritiserade arbetsgivarnas agerande under stuvarstrejken och sade ett blankt nej till strävan att begränsa strejkrätten. Ordförande Timo Räty omvaldes enhälligt för en ny fyraårsperiod. Ny avtalssekreterare är Arto Sorvali.

I Löntagaren nr 6/21010 berättar vi också om FFC:s seminarium "Hur ska vi orka vara kvar längre i arbetslivet?" i Mariehamn och om hur brottslighet, fattigdom och marginalisering bekämpas med trädplantering i den ökända New York-stadsdelen Bronx.

Löntagaren kan läsas på www.lontagaren.fi.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.