Inpoförhandlingarna intensifieras

16.11.2004 11:19 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Inkomstpolitiska förhandlingar 2004

Tidtabellen för inpoförhandlingarna är stram: arbetsmarknadsorganisationernas ledargarde och arbetsgrupper sammanträder nu dagligen. Enligt FFC:s ordförande Lauri Ihalainen borde parterna mot slutet av veckan ha kommit till en slutsats om huruvida de har nått sådana framsteg i kvalitetsfrågorna att det finns förutsättningar för en uppgörelse på centralorganisationsnivå.

FFC:s styrelse sammanträdde igår och samlas nästa gång på fredag eftermiddag, den 19.11. Förhandlarna utgår ifrån att nå ett förhandlingsresultat till veckoslutet 20-21.11.

Framsteg i förhandlingarna

Ihalainen berättar att det har skett framsteg i förhandlingarna, även om man ännu inte kan skönja något genombrott. FFC:s styrelse beslöt att det finns skäl att fortsätta förhandlingarna utgående från de målsättningar som redan tidigare har slagits fast. Köpkrafts- och löneförhöjningskrav slår organisationen fast först då kvalitetsfrågorna har avgjorts.

Jämställdhetsgruppen klar

Den arbetsgrupp som har dryftat jämställdhetsfrågor är klar med sitt arbete. Gruppen enades bl.a. om att inleda ett likalönsprogram, utveckla arbetsvärderingsprocessen och att granska tjänste- och kollektivavtalen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Femklövern diskuterar inpons struktur

Arbetsmarknadsledarnas femklöver har diskuterat en modell, enligt vilken man kan delegera frågor till förbunds- och lokalnivå under avtalsperioden, åtföljda av en rekommendation från centralorganisationerna. Ihalainen berättar att ledarna fortsätter att utveckla modellen under denna vecka, om man når framsteg beträffande förbättrat omställningsskydd och beställaransvar.

Utgångspunkten för de förhandlingar som kunde överföras till förbunden och den lokala nivån bör, enligt Ihalainen, vara ett balanserat samarbete där förtroendemannaorganisationen har en central uppgift.

Arbetslivsarbetsgruppen går denna vecka in för att i detalj behandla löntagarsidans kvalitetskrav. Beträffande omställningsskyddet kommer man bl.a. att diskutera modellens finansiering.

Riski sjukledig, Fagernäs hoppar in

EK meddelade igår att organisationens chefsförhandlare Seppo Riski har blivit sjuk. Ihalainen önskar honom ett snabbt tillfrisknande och beklagar att Riskis långvariga sakkunskap inte står till förhandlarnas förfogande. EK:s vd Leif Fagernäs ersätter nu Riski som organisationens chefsförhandlare.

Tidtabellen

  • FFC:s styrelse 19.11. kl. 15
  • Slutrusch 20-21.11.
  • FFC:s fullmäktige 26.-27.11.
  • Kollektivavtalen löper ut 15.2.2005.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.