Inpoförhandlingarna igång igen

22.11.2004 16:18 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Inpoförhandlingarna 2004

Inpoförhandlingarna återupptogs idag på nytt, eftersom konflikten om användningen av deltidsanställda i busstrafiken löstes igår. I och med uppgörelsen avslutades strejkerna och de planerade stödaktionerna ställdes in. Arbetsgivarcentralen EK avbröt de inkomstpolitiska förhandlingarna förra veckan p.g.a. arbetskonflikten i busstrafiken.

Tidtabellen ytterst ansträngd

Arbetsmarknadsorganisationernas femklöver möttes redan igår och kom överens om den fortsatta tidtabellen för inkomstförhandlingarna. FFC:s ordförande Lauri Ihalainen säger att förhandlingstakten nu måste skruvas upp ytterligare. Ihalainen ondgör sig över att förhandlingstidtabellen åts upp av såväl busskonflikten som av arbetsgivarnas långa tvekan, som gjorde att förhandlingarna inte kunde inledas tidigare på hösten.

Styrelsen behandlar löneförhöjningskraven på onsdagen

FFC:s styrelse sammanträder nästa gång på onsdagsmorgonen, den 24.11. Då har man för avsikt att slå fast organisationens målsättningar för kommande löneförhöjningar, såvida förhandlarna under början av veckan har nått tillräckliga framsteg visavi kvalitetsfrågorna.

Omställningsskydd på gång

FFC:s viktigaste målsättningar är att förbättra löntagarnas omställningsskydd, beställaransvaret, fackförbundens rätt att väcka talan och en förbättring av förtroendemännens ställning.

Alla de här frågorna behandlades förra veckan, innan förhandlingarna avbröts, och när det gäller omställningsskyddet nådde man också framsteg. Dittills hade man inte kommit någon vart när det gäller beställaransvaret eller rätten att väcka talan. Arbetslivsarbetsgruppen sammanträder i dag på eftermiddagen för att fortsätta behandla kvalitetsfrågorna.

Femklövern diskuterade före förhandlingsavbrottet en modell för att utveckla det branschvisa avtalssystemet, men frågan bordlades tills man eventuellt når resultat i kvalitetsfrågorna. Femklövern ska idag förhandla om lönestrukturen.

FFC:s styrelse är beredd att sammanträda måndagen den 29.11. kl. 9.30. Förhoppningen är att ett förhandlingsresultat föreligger senast då, och att styrelsen kan ta ställning till det direkt.

Pappersindustrin: Förutsättningar för inpo saknas

Skogsindustriförbundet tillkännagav i morse att den inte kommer att gå med i en inkomstpolitisk helhetsuppgörelse för pappersindustrins del. För de övriga branschernas vidkommande är Skogsindustrin dock redo att stöda inpon.

På Pappersförbundet förundrar man sig över Skogsindustrins tillkännagivande i ett skede, då det inte finns några uppgifter om innehållet i en eventuell uppgörelse. Pappersförbundets ordförande Jouko Ahonen konstaterar att förbundet är fullt inriktat på att skapa en kvalitetsuppgörelse tillsammans med FFC.

Tidtabellen

  • FFC:s styrelse 24.11. kl. 9.00
  • FFC:s fullmäktige 26-27.11.
  • FFC:s styrelse 29.11. kl. 9.30
  • Kollektivavtalen löper ut 15.2.2005

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.