Ingen förståelse för åtstramningar på PAM:s kongress

Det fanns inte förståelse för den nyvalda statsministern Juha Sipiläs utarmningspolitik på Servicefacket PAM:s kongress. Många av ombuden var villiga att demonstrera mot att fackföreningsrörelsen skuldbeläggs.
05.06.2015 09:56
LÖNTAGAREN
PAM:s ordförande Ann Selin omvaldes på kongressen.

I diskussionen på kongressen kritiserade bland annat Niko Ravattinen statsminister Juha Sipiläs åtstramningspolitik. Han sa att han inte vill ha lokala förhandlingar och konstaterade att arbetstagarna också måste vara beredda på att gå ut i strejk.

Suvi Heikkinen påpekade att det är orättvist att de lågavlönade får betala för statens ekonomiska problem – samtidigt som många har svårt att få tilläggstimmar.

Tiina Rantala ansåg att deltidsanställningar är en nationalekonomisk förlust. Samtidigt som regeringen vill förlänga arbetstiden får inte PAM:s medlemmar ens jobba hela arbetsdagar.

Mia Heinonen betonade att PAM:s medlemmar måste utgöra en enad front och att det omedelbart måste bli ett slut på diskrimineringen av deltidsanställda.

– Nollavtal förringar människovärdet. De här personerna har inget skydd, konstaterade hon.

Anne Nyman krävde löneförhöjningar i euro och inte i procent. Hon påminde om att både regeringen och arbetsmarknadsparterna har förbundit sig till likalönsprogrammet.

”Utpressning stärker inte förtroendet”

I sitt tal på kongressen påpekade PAM:s ordförande Ann Selin att ingen ska behöva finna sig i att bli förringad. Inte heller ett fackförbund. Enligt Ann Selin har fackföreningsrörelsen makt, eftersom 75 procent av de finländska löntagarna hör till en fackförening.

– Där har vi vårt förhandlingsmandat, och det är onödigt att förringa det.

Endast genom konstruktivt samarbete kan man förbättra sysselsättningsläget, arbetshälsan och konkurrenskraften, anser Ann Selin.

− De som berörs av besluten måste få vara med och bestämma. Utpressning stärker inte förtroendet och förbättrar inte möjligheterna att lyckas, bedömde Ann Selin och konstaterade att facket måste vara konstruktivt.

− Vi måste vara den kraft som tar initiativ och som jobbar för att förändra arbetslivet. Vi måste agera modigt och ge ett ansikte åt dagens arbetsliv.

Kongressen omvalde Ann Selin till ordförande. Genom en stadgeförändring avskaffades posterna som vice ordförande, och i stället utsågs Niina Koivuniemi till ordförandes personliga suppleant.

Aino Pietarinen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.