Industrifacket TEAM drar YTK inför rätta

Det FFC-anslutna industrifacket TEAM drar Allmänna arbetslöshetskassan YTK inför rätta. Orsaken är att YTK vägrar återbetala medlemsavgiften för återstoden av året när en medlem går ur YTK.
14.01.2015 15:26
LÖNTAGAREN

Enligt stämningsansökan strider YTK:s förfaringssätt mot dess egna stadgar, med lagen om arbetslöshetskassor och med försäkringsprincipen.

TEAM började i höstas betala ut ersättning för överlappande medlemsavgift till personer som byter från YTK till TEAM och Industribranschernas Arbetslöshetskassa. Orsaken till praxisen är att TEAM inte vill att de nya medlemmarna ska lida ekonomisk förlust när de byter arbetslöshetskassa. YTK kräver nämligen att man ska betala hela medlemsavgiften oavsett om man ansluter sig till eller går ur kassan mitt under året. Medlemsavgiften i YTK, den så kallade Loimaa-kassan, var i fjol 99 euro och steg vid årsskiftet till 118 euro i året.

TEAM har fått fullmakt av sina medlemmar att kräva återbetalning, men YTK har vägrat betala tillbaka medlemsavgifterna.

– Vi anser oss därför tvungna att inleda en rättsprocess. Vi har framför oss en exceptionell och viktig process. Jag är säker på att också övriga fackförbund att följa TEAM:s exempel om och när vi vinner processen, säger TEAM:s ordförande Timo Vallittu.

Vilseledande marknadsföring

TEAM:s organisationschef Merja Rinne tillägger att många av TEAM:s medlemmar anser att YTK:s marknadsföring är vilseledande.

– Också de löften om intressebevakning som har getts av YTK-föreningen som fungerar i anslutning till Loimaa-kassan har uppfattats som vilseledande. I verkligheten är det rättsskydd YTK-föreningen erbjuder mycket begränsat och kan inte på något sätt jämföras med den intressebevakning och annat skydd som ett fackförbund erbjuder, anser Merja Rinne.

Hon berättar att omkring hundra medlemmar har flyttat från YTK till TEAM efter det att TEAM i september började ersätta den överlappande medlemsavgiften.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.