Ihalainen: Vill arbetsgivarna ha inpo?

12.11.2002 10:51 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Foto: Ville Juurikkala

FFC fortsätter förhandla

FFC:s styrelse sammanträdde igår för att ta ställning till förhandlingsläget. Styrelsen anser att det är skäl att fortsätta förhandlingarna. Det blir dock inget förhandlingsresultat om inte FFC:s centrala målsättningar leder till resultat, betonade styrelsen i sina diskussioner.

FFC:s viktiga förhandlingsmålsättningar i kvalitetsfrågorna är förbättrat omställningsskydd för arbetstagarna, fyra timmars minimiarbetstid, förkortad arbetstid i oavbrutet treskiftsjobb, övervakning av utlänningars arbetsvillkor och bättre verksamhetsförutsättningar för förtroendemännen.

En förutsättning för att ett förhandlingsresultat ska uppnås är också en löneuppgörelse med en rättvis nivå och form, slog styrelsen fast.

FFC:s styrelse sammanträder för att granska förhandlingsläget på nytt torsdagen den 14.11. klockan 18.30. Arbetsmarknadsledarnas sextett torde mötas nästa gång i dag, tisdag.

Vill arbetsgivarna ha inpo?

Vid en information som hölls efter styrelsens möte förundrade sig ordförande Lauri Ihalainen över arbetsgivarsidans njugga förhandlingsattityd.

- Jag har funderat mycket över varför arbetsgivarnas förhandlingsattityd är så föga flexibel, rentav överlägsen. Jag kan inte hjälpa att jag undrar - vill arbetsgivarsidan alls ha en central inkomstuppgörelse som förbättrar sysselsättningen och löntagarnas köpkraft?

Ihalainen påminde om att det också dröjde länge innan arbetsgivaren överhuvudtaget beslöt att inleda några förhandlingar.

Lauri Ihalainen betonade igår att arbetstagarsidans krav är realistiska, de har fötts fram ur arbetslivets vardag. FFC:s viktigaste målsättningar handlar framför allt om rättvisa.

- FFC:s förslag om att förbättra arbetstagarnas omställningsskydd handlar om ett skydd för dem som skapar företagens resultat. Till dessa förslag säger arbetsgivaren absolut nej, men när företagen delar ut optioner är man varken fattig eller sjuk, säger Ihalainen i sin kritik.

Han betonade att också minimiarbetstiden och frågan om utländska arbetares arbetsvillkor i första hand handlar om rättvisa.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.