"I bästa fall förbättras yrkeskunskapen"

Kortare arbetstid eller skräddarsydda arbetsuppgifter kan göra det lättare för den sjukskrivna att återgå till jobbet. På Fazers godisfabrik försöker man aktivt anpassa jobbet enligt arbetsförmågan.
10.12.2013 07:00
LÖNTAGAREN
På Fazers godisfabrik gör man det lättare för långtidssjukskrivna att återvända till jobbet, säger Pentti Aaltovirta och Tage Blomqvist

– Jag är bekymrad över att också unga arbetstagare verkar ha problem med den mentala hälsan. De kan bli långvarigt sjukskrivna eller till och med sjukpensioneras. Så borde det inte få gå, säger huvudförtroendemannen Pentti Aaltovirta på Fazers godisfabrik i Vanda.

De flesta långa sjukskrivningar på fabriken beror på sjukdomar i rörelseorganen, men sjukskrivningarna kan också bero på psykisk ohälsa.

– Vi kontaktar arbetstagare som är sjukskrivna en längre tid i god tid innan sjukledigheten tar slut, oavsett vilken orsak som ligger bakom sjukledigheten. Vi ber den anställde besöka oss på arbetsplatsen om det bara är möjligt. Innan sjukledigheten upphör har vi den första diskussionen där vi tillsammans planerar återgången till jobbet, berättar Pentti Aaltovirta.

Arbetarskyddsfullmäktige Tage Blomqvist konstaterar att det är mer utmanande att ordna en återgång till arbetet för arbetstagare som varit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa än till exempel för dem som varit sjukskrivna på grund av sjukdomar i rörelseorganen.

– Man måste vara finkänslig när man behandlar frågor kring psykisk hälsa. Ofta är det också svårare att ta itu med psykiska besvär på ett förebyggande sätt.

Förkortad arbetsvecka i början

I diskussionerna med företagshälsovården deltar förutom arbetstagaren också en läkare, vid behov en fysioterapeut och oftast huvudförtroendemannen eller arbetarskyddsfullmäktige. Närvarande är den närmaste chefen och ofta också personalförvaltningens representant.

– Tillsammans går vi aktivt in för att söka lämpliga arbetsuppgifter, och gör upp en plan för en provperiod. I början kör vi ofta med förkortad arbetsdag och arbetsvecka. Till exempel kan man börja med att jobba fyra timmar om dagen. Efter några månader kan arbetstiden sedan höjas till sex timmar, berättar Pentti Aaltovirta.

Om det inte finns lämpliga arbetsuppgifter försöker man skräddarsy nya.

– Vi har egen företagshälsovård. Det är en stor fördel, för där vet de hur vi jobbar.

Målet är att arbetstagaren ska kunna återvända till sitt tidigare jobb, men tyvärr är det inte alltid möjligt, konstaterar Pentti Aaltovirta.

Det är viktigt att man hittar uppgifter som lämpar sig för den som återvänder till arbetet och för dennes hälsotillstånd. Ännu bättre är det om uppgifterna ger möjligheter att förbättra yrkeskunskaperna, säger Tage Blomqvist.

– Vi har ett utvecklingsarbete på gång för att skapa ett bredare utbud av uppgifter.

Han ser det som viktigt att antingen förtroendemannen eller arbetarskyddsfullmäktige deltar i förhandlingarna med företagshälsovården. Vid Fazer har man kommit överens om att företagshälsovården alltid informerar arbetstagaren om att man kan be förtroendemannen eller arbetarskyddsfullmäktige närvara vid förhandlingen.

– Det kan vara fråga om knepiga situationer. Personalens representant har ofta djupare kunskap om arbetsuppgifterna och arbetsförhållandena, säger Tage Blomqvist.

Pirjo Pajunen (översättning Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.