Hygienen A och O

02.07.2001 11:52 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

I Fagersta i Vanda, ett stenkast från motorvägen till Borgå, ligger Valiojuustot Vantaan tehdas. Informationstavlan upplyser om att här tillverkas smältostar, lagras och förpackas ostar. Härifrån lastas också ostar för export.

Arto Kärkkäinen, färsk förtroendeman för livsmedelsarbetarna, instruerar: vit skyddsrock och engångsmössa, blå plastskydd för skorna bör fotografen och jag klä oss i. Utan dem inget besök i fabriken, även med dem är en del stängd för utomstående p.g.a. höga hygienkrav.

Invid dörren till avdelningen där smältosten förpackas upplyser ett anslag om att bullernivån tillfälligt kan överstiga 85 dB.

- Från och med i år är hörselskydd obligatoriska för oss som jobbar här. Den som vill får specialgjorda proppar anpassade till hörselgången, berättar Kärkkäinen och visar upp en blå propp fäst i en snodd.

Hörselundersökning är obligatorisk för nyanställda. Hörseln kollas också med jämna mellanrum hos de ca 170 fastanställda.

Nacke och skuldror lider trots rotation

Processkötaren Eija Itkonen slätar ut plastfilmen på rullen. Plasten viks med maskinkraft kring smältosten, den ostfyllda plastremsan körs två gånger genom sexgradigt vatten för att kylas ned. Osten formas, ostbandet kapas i enskilt förpackade skivor. Raili Juutilainen, processkötare också hon, ser till att travarna är lika höga. Osttravarna passerar via en våg som stannar om vikten avviker. Nästa kontroll för tankarna till flygfältet, en metalldetektor granskar varje trave som nu förpackats i färgrann ytterplast.

Eija Itkonen har jobbat här i 25 år, Raili Juutilainen i 23. Uppgifterna de sköter varierar, ständig rotation pågår för att förhindra ensidig fysisk belastning. Men det lyckas inte alltid, Raili fick problem med skuldror och nacke och är nu på deltidspension.

- I vårt TYKY- eller UUA-program för att upprätthålla och utveckla arbetsförmågan ingår långpromenader, gångtest och konditionskort med t.ex. joggingskor som pris, berättar förtroendemannen Arto.

På förpackningsavdelningen liksom i hela fabriken är hygienen A och O. Händer ska tvättas varje gång arbetstagarna kommer in och går ut.

- Hygienen är det viktigaste, absolut. Kraven har skärpts hela tiden. Håret får inte synas, vi får inte bära några smycken och pennorna får inte hängas ovanpå fickkanten, berättar Eija Itkonen.

Sami Koskinen gläntar på sitt munskydd: det döljer ett präktigt skägg. Ansiktskydd används också för att förhindra att dammet från tillsatsämnen går in i andningsorganen.

Stickprov görs veckovis på eventuell bakterieflora på händer och handskar. Den som reser utanför Norden testas för salmonella vid hemkomsten. Öppna sår stänger dörren till arbetsplatsen. Hela förpackningsapparaturen tvättas då kvällskiftet gått hem. För städningen står Säkkiväline.

Huvudförtroendeman Arto Kärkkäinen arbetar på förmiddagarna på laboratoriet som övervakar hygien bl.a. genom att ta luftprov och prov i golvbrunnarna. Listeria är en fruktad bakterie men proven gäller också mycket annat. Från en sats ost tas upp till 200 prov.

- Renlighetskontroller görs dagligen. Jag tror nog att vi i Finland håller en rätt hög nivå på hygienen. All inhemsk mat vågar man äta utan att fundera, säger han med eftertryck.

De Valioanställda som vill kan för övrigt bli ostprovare efter att ha genomgått ett smakprov. Varje morgon provsmakar ett gäng gårdagens produktion. Det är upp till var och en att svälja osten eller inte.

Hygienpasset välkomnas

I utbildningen för mejeriarbetarna som huserar i de övre våningarna ingår hygienkunskap. Övriga arbetstagare får en rejäl dos vid anställningen och hygienkunskapen byggs på vid behov.

- Det planerade hygienpasset som tas i bruk år 2004 är en bra sak. Men kravet på hygienkunskap bör gälla alla, oberoende om de arbetar inom branschen en månad eller flera år. Vi måste alla ha knowhow, så vi inte förstör jobbet för de andra, understryker Kärkkäinen.

Arbetsgivaren ska stå för utbildningen. Valio planerar en gemensam hygienutbildning, som för Vandafabrikernas del är preliminärt inprickad i september.

- Avsikten är att utbilda alla, också dem som inte är fastanställda. Vad utbildningen går ut på känner jag inte till i detalj ännu. Också städfirman och YIT som står för servicen utbildar sin personal.

Valio har aviserat en förestående koncentration av förädlingen av färskvaror till Uleåborg, Jyväskylä och Riihimäki, de fem övriga mejerierna läggs ned. Hotet fick arbetarna vid samtliga fabriker att lägga ned arbetet i fyra timmar den 11 maj. Arto Kärkkäinen har svårt att tro att kraven på skärpt hygien skulle spela in här, i stället sätter han det på den allmänna lönsamhetens konto.

Bristande hygienkontroll kan också medföra risker för personalen. Varken Kärkkäinen eller Jari Havukainen, arbetarskyddsfullmäktig för mejeriarbetarna i Meijeriväen Liitto, har hört att någon skulle ha drabbats i Fagersta. Däremot sker det olyckor ibland, främst vid skärning.

- Målet är noll olycksfall,det nådde vi i februari medan det i april inträffade sju olycksfall. Att helt eliminera arbetsolyckor är tyvärr omöjligt, t.ex. halkolyckor under vägen till och från arbetet rår vi inte på. Trenden går dock mot färre och lindrigare olycksfall, konstaterar Havukainen.

En riskkartläggning gjordes linjevis i våras. Arbetstagarna fick själva berätta vilka riskmoment de upplever. De allvarligaste bristerna, saknade skydd o.dyl., ska åtgärdas inom juni.

- För ett år sedan tog vi i bruk en köttskärarhandske med metallförstärkt insida och bomull på utsidan. Det gäller bara att få alla ostskärare att börja använda den, säger Havukainen och demonstrerar hur knivspetsen inte förmår åstadkomma ens en rispa i tyget.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 2.7.2001 nr 6/01

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.