Hundratusentals deltar i löntagarnas åsiktsyttring

Nästan 300 000 löntagare på olika håll i Finland deltar som bäst i FFC:s, Akavas och STTK:s åsiktsyttring. Genom att avbryta arbetet motsätter sig löntagarna regeringens planer på att försvaga arbetsvillkoren.
18.09.2015 11:30 karhu admin

Till huvudevenemanget, som hålls på Järnvägstorget i Helsingfors, har enligt polisens bedömning över 30 000 personer anlänt.

Regeringen berättade under förra veckan att den genom direkt lagstiftning kommer att skära ner övertids- och söndagstilläggen, införa en karensdag i samband med sjukledighet, göra söckenhelger oavlönade samt begränsa rätten till semester.

Dessutom skulle de tvångslagar som regeringen planerar förhindra arbetsgivar- och löntagarförbunden från att avtala om bättre arbetsvillkor än vad som stadgas i lag.

FFC:s, Akavas och STTK:s ordförande betonar att löntagarorganisationerna omöjligt kan godkänna regeringens tvångsåtgärder som riktar sig mot löntagarna eller planerna på att begränsa arbetsmarknadsorganisationernas rätt att fritt förhandla.

– Regeringens förslag är ytterst orättvist, eftersom det är låg- och medelinkomsttagarna, i synnerhet kvinnorna och de som jobbar skift, som skulle tvingas betala för höjningen av konkurrenskraften, betonar ordförandena.

Demonstrationens arrangörer FFC, Akava och STTK påminner om att de inte motsätter sig att ekonomin sätts i skick. Organisationerna betonar ändå att eventuella åtgärder måste vara rättvisa och att samtliga arbetsmarknadsparter måste få vara med och förhandla om dem.

På Twitter kan man följa åsiktsyttringen genom hashtaggen #stop. Evenemanget på Järnvägstorget avslutas klockan 13.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.