Högsta domstolens beslut förbättrar de inhyrda arbetstagarnas ställning

27.01.2012 11:53 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Högsta domstolen slog fast genom sitt avgörande på tisdagen att längden på användarföretagets beställning inte är en grund för att ingå ett tidsbundet arbetsavtal med en inhyrd arbetstagare (HD:2012:10). I fortsättningen måste ett bemanningsföretag som fungerar som arbetsgivare avväga grunderna för en visstidsanställning oavsett vilken typ av uppdragsavtal som gjorts med användarföretaget. I regel ska alltså arbetsavtal som gäller tillsvidare ingås också för bemanningsarbete.

- Högsta domstolens beslut innebär en avsevärd förbättring av de inhyrda arbetstagarnas ställning och anställningsskydd, säger FFC:s expert på arbetsvillkor Katarina Murto.

- Tidigare har arbetsavtal för inhyrda arbetstagare med tidsbundet anställningsförhållande kunnat avslutas omedelbart då användarföretaget meddelat bemanningsföretaget om att beställningen upphör. I praktiken är de inhyrda arbetstagarnas arbetsavtal i regel tidsbundna, säger Murto.

Ett arbetsavtal som gäller för viss tid kan avslutas endast på de grunder som arbetsavtalslagen förutsätter genom att följa uppsägningstiden.

I arbetsavtalslagen finns inte någon särskild bestämmelse om arbetsavtalets längd som gäller uthyrning av arbetskraft. Enligt lagen är huvudregeln att ett arbetsavtal gäller tillsvidare om det inte av grundad anledning har ingåtts för viss tid. Grunder för visstidsanställning är bland annat vikariat, utjämning av produktionstoppar eller ett visst kortvarigt arbete som arbetsgivaren inte fortlöpande låter utföra.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.