Högre pensionsålder på tapeten både i Österrike och i Ukraina

06.06.2011 19:55 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC:s 18:e kongress

Dinah Djalinous-Glatz och Bernhard Achitz från ÖGB. Foto: Petri Laitinen

Gemensamma samtalsämnen saknas inte bland trettiotalet utländska gäster på FFC:s kongress i Tammerfors. Högre pensionsålder och hur få de unga med i facket är frågor som sysselsätter både facket i Österrike och Ukraina.

I Österrike höjs pensionsåldern för kvinnor från 60 till männens som är på 65. Detta för att uppfylla EU:s krav på jämställdhet. Men höjningen sker på lång sikt.

- Regeringen vill nu höja allas pensionsålder till 67, såsom skett i Tyskland och Spanien. Det här motsätter vi oss bestämt, och det accepterar också arbetsgivarna, säger Bernhard Achitz, generalsekretare på fackcentralen ÖGB.

I dag går österrikarna i pension i snitt vid 58 år, en följd av fysiska och psykiska besvär men också av att uppsägningar främst drabbar de äldsta. En höjd pensionsålder skulle resultera i ökad arbetslöshet, inflikar Dinah Djalinous-Glatz, chef för ÖGB:s socialpolitiska avdelning.

I morgon kommer duon att träffa representanter för de österrikiska arbetsgivarna i Helsingfors för att tillsammans diskutera frågan med finländska motparter. Efter det styr facket och arbetsgivarna kosan till Stockholm for diskussioner där.

Facket i Ukraina satsar på unga medlemmar

Iurii Kulyk från Ukraina. Foto: Petri Laitinen

I Ukraina säger den fackliga federationen ett bestämt nej till att höja pensionsåldern för män från 60 till 65 och för kvinnor från 55 till 59.

- Vi är de enda som motsätter oss förslaget. Det finns en koppling mellan högre pensionsålder och lån från Internationella valutafonden IMF, så vi har diskuterat frågan med IMF, säger Iurii Kulyk, vice ordförande för federationen som har ett medlemstal på 8,5 miljon. De största medlemsförbunden finns inom undervisning, hälsovård och metallbranschen.

På pappret finns ytterligare 150 fackförbund som under år 2011 bör bevisa att de existerar annat än på pappret: att de har medlemmar, kontor och undertecknar kollektivavtal. Det här tippar Kulyk att reducerar antalet faktiska fackorganisationer rejält.

På kongressen nyligen antogs åtta resolutioner. Den viktigaste handlade om "decent work", anständigt arbete. Men också arbetarskydd, social dialog, rätten att trygga fackmedlemmars rättigheter och inte minst att organisera unga medlemmar.

- Vi har fått i gång ungdomsråd både centralt och i regionerna. Bäst har vi lyckats organisera universitetsstuderande men vi vill nå alla branscher, säger Iurii Kulyk och berättar om lådor som ställts upp utanför större arbetsplatser med personalsektionens godkännande. Här kan medlemmar fylla i frågeformulär om vad de önskar av facket, vad de vill facket ska göra och så vidare.

I Österrike har facket inte tillträde till skolorna. På större företag är facket välkommet men i de mindre är det svårt att få in foten, konstaterar ÖGB-duon.

Foton från FFC:s kongress (Flickr)

www.sak.fi/edustajakokous (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.