Hett och stressigt i köket

När kocken Miika Finnilä lagar mat stiger temperaturen ofta över 30 grader. Vissa kvällar hinner han inte ta en enda paus. Då är det inte lätt att under tidspress få ut felfria portioner och undvika att skada sig själv.
10.06.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Hettan leder till att man tappar koncentrationen och glömmer att stekpannor, tallrikar och ytor är heta, säger kocken Miika Finnilä.

Det är en av de första varma sommardagarna och klockan är fyra när restaurangkocken Miika Finnilä inleder sitt arbetspass på Rantasipi Tropiclandia i Vasa. Den här kvällen har han hjälp av praktikanten Salla Lehtinen, men många gånger är han ensam på jobb.

– I förrgår var vi två kockar, men trots det hann jag inte ta en enda paus under mitt arbetspass mellan halv fyra och kvart över elva, berättar Miika.

Under de sista timmarna av ett sådant arbetspass får man svårt att koncentrera sig och arbetet löper långsammare.

– Det sker lättare misstag – man använder fel komponenter eller skickar ut fel maträtt. Både den egna yrkesstoltheten och kunden lider. Man kan bli tvungen att göra en ny portion, vilket kostar både tid och pengar.

När koncentrationen brister sker det också lätt olyckor. Miika har många ärr på händerna och armarna.

– Förra veckan skar jag mig i tummen när jag var trött. Man glömmer lätt att stekpannor, tallrikar och ytor är heta.

Gränsen för när en andra kock kallas in går vid hundra hotellgäster.

– I kväll har vi 75 personer som bor här. Men om de gamla tecknen håller i sig kommer det att bli en bråd kväll igen, säger Miika som nästan uteslutande jobbar kvällstid med à la carte.

40 grader som värst

I köket är luften i genomsnitt ungefär 30 grader varm. På sommaren är det varmare än på vintern.

– Som värst var här 40 grader. Det var en sommar när luftkonditioneringen var sönder.

På rad i det smala köket finns gasspisen, stekhällen och fritöserna. Dessutom avdunstar vattenånga från vattenbadet vilket gör värmen mer intensiv.

Luftkonditioneringen har enligt Miika blivit klart bättre, men även om den suger in varm luft och blåser ut kall luft för full effekt räcker det inte till. Det viktigaste skulle vara att få ta pauser tillräckligt ofta.

– Men det fungerar helt enkelt inte i den här branschen. När kunderna vill ha mat kan man inte bestämma sig för att ta en paus. Då gör man det bara värre för sig själv när beställningarna hopar sig.

Pausrummet på arbetsplatsen får ändå beröm.

– Det är litet men det ligger vägg i vägg med frysen. Också på sommaren är där 18–20 grader, trots att fönstret inte går att öppna. Och om man har riktigt varmt kan man ju gå in i kylen en stund, säger Miika och tillägger att han egentligen trivs när det är varmt, bara han får tid att andas ut emellanåt.

Inget jobb att pensionera sig från

Miika Finnilä är 26 år gammal och har jobbat på Rantasipi Tropiclandia i knappt fyra år. Under sin arbetskarriär har han jobbat på en handfull restauranger och den nuvarande är varken bäst eller sämst.

– I ett kök var det fruktansvärt hett, minst 40 grader varje dag.

Miika trivs ändå med sitt jobb och konstaterar att det bästa är att man ser resultatet av sitt arbete och att man kan göra kunderna mätta och belåtna. Men samtidigt är jobbet väldigt slitsamt.

– Jag känner inte en enda kock som har gått i pension! Antingen har de tröttnat på jobbet eller också har de fått problem med till exempel ryggen.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.