Helsingfors lokalorganisation: Bort med tassarna från arbetslöshets- skyddet

22.08.2001 16:49 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
HAP deltog i demonstrationen utanför Ständerhuset.

FFC:s lokalorganisation i Helsingfors (HAP) ogillar finansminister Sauli Niinistös upprepade önskan att skära ned arbetslöshetsskyddet. Lokalorganisationens medlemmar deltog därför i en demonstration i samband med budgetmanglingen. Arrangör var De arbetslösas förening.

Tapio Nurminen, ordförande för lokalorganisationen, är speciellt förargad över att en del ministrar verkade vela att bryta mot det som man på trepartsbasis kom överens om vid de inkomstpolitiska förhandlingarna.

Nurminen hoppas att det bakom Niinistös upprepade förslag om en nedskärning av arbetslöshetsskyddet enbart ligger finansministerns önskan att spara pengar.

- Men det verkar nog som om bakom allt detta också finns den av samlingspartiet och andra högerkrafter omhuldade tanken att de arbetslösa får klara sig själv.

Demonstrationen utanför Ständerhuset riktade sig mot försöken att skära ned arbetslöshetsskyddet men ville också ge sitt stöd till en korrigering av missförhållanden i arbetslöshetsskyddet. Ett av de värsta missförhållanden anser Nurminen vara den tillämpade dagpenningen.

- Tröskeln för att ta emot ett korttidsjobb blir orimligt hög med den modell vi har i dag. Ersättningarna dröjer och trycket på arbetslöshetskassorna blir hårt.

Vid demonstrationen påminde HAP:arna om att det bästa sättet att bekämpa fattigdom och diskriminering är att erbjuda arbete och en inkomstbunden arbetslöshetsersättning.

Pirjo Pajunen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.