Gott samarbete trots olikheterna

Vid metallföretaget K.Hartwall i Sibbo har var tredje arbetstagare utländsk bakgrund. Vietnameser har redan länge jobbat på företaget, och dessutom finns arbetstagare från bland annat Estland och Bosnien.
12.04.2016 07:00
LÖNTAGAREN
Det estländska paret Sirje och Toomas Lillpea arbetar som robotsvetsare på K.Hartwall. De är inte i Finland för att stanna, utan tänker flytta tillbaka till Estland i framtiden.

Varifrån arbetarna kommer spelar ingen roll, säger huvudförtroendemannen Lars-Mikael Ståhl vid Sibboföretaget K.Hartwall.

– Det här är ett lagarbete, hos oss går det inte att isolera sig. Alla måste jobba ihop för att arbetet ska löpa, säger han.

Lars-Mikael Ståhl berättar att det aldrig har varit några problem med de utländska arbetstagarna och att finländarnas attityd till de inflyttade arbetskamraterna är saklig.

– Jag tycker att vi kommer väl överens med varandra.

K.Hartwall är ett familjeföretag med 140 anställda. Företaget tillverkar bland annat rullpallar och olika typer av häckar. Största delen av produktionen går på export. Arbetet lärs ut på arbetsplatsen, och det är också där arbetstagarna får lära sig de ord och termer som används inom branschen.

Vietnamesen Chuong Tran har jobbat på företaget i över tio år och har avancerat till skiftledare. Chuong säger att det nu går bra på jobbet, men att språkbarriären gjorde det svårt i början.

Sirje och Toomas Lillpea är ett gift par. De flyttade från Estland till Finland för att jobba för tio år sedan. Till en början arbetade paret vid en trädgård, men sedan hittade de K.Hartwall. Båda arbetar som robotsvetsare.

– Vi trivs, här finns trevliga arbetskompisar, säger Sirje.

Toomas nickar instämmande, men konstaterar att finländare och estländare är olika på många sätt.

– Det märks till exempel i humorn. Vi förstår inte riktigt finländarnas vitsar, säger Toomas Lillpea med ett skratt.

Hör till facket

Familjen Lillpea har inte kommit till Finland för att stanna. De besöker ofta Estland, saknar släktingarna som bor där och tänker en vacker dag flytta tillbaka till sitt hemland. Hur snart den dagen kommer, det kan de inte säga.

– Vi kom till Finland eftersom det inte fanns jobb i Estland. Vår hemtrakt är fortfarande fattig och där lider man av arbetslöshet, berättar Sirje Lillpea.

Lars-Mikael Ståhl erbjuder alltid nya arbetstagare chansen att gå med i facket. Om det är svårt att fylla i pappren hjälper han till.

Familjen Lillpea och Chuong Tran är medlemmar i Metallförbundet, men de har inte deltagit i förbundets eller fackavdelningens verksamhet. Sirje Lillpea anser att hennes kunskaper inte räcker till för att ta sig an fackliga uppgifter.

– Det skulle inte bli nåt av det. Jag kan inte så mycket finska att jag skulle kunna hjälpa andra.

Pirjo Pajunen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.