Globalkontroll - de små stegens politik

17.12.2001 17:56 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Världshandelsorganisationens möte i Doha var ju inget framsteg med tanke på de centrala fackliga kraven om att beakta grundläggande fackliga rättigheter i det globala handelssystemet.

Det innebär inte att facket ger upp, med att strategin måste ses över. I stället för det stora språnget bör vi arbeta med en "de små stegens politik". Och på den vägen har vi nått en del resultat den senaste tiden.

Den sista oktober uppmanade Nordiska Rådet de nordiska regeringarna,

"- att vidta åtgärder, som innebär att företag och kreditinrättningar som helt eller delvis kontrolleras av myndigheterna, i all sin verksamhet beaktar OECD:s riktlinjer [för multinationella företag] och förutsätter det samma av låntagare och samarbetspartners;

- att tillämpa riktlinjerna vid offentlig upphandling och utvecklingssamarbete;

- att verka för att motsvarande åtgärder genomförs i övriga EU- och EES-länder samt i EU."

Därtill förutsätter Nordiska rådet att Nordiska ministerrådet säkerställer, att nordiska institutioner i all sin verksamhet beaktar OECD:s riktlinjer och förutsätter det samma av låntagare och samarbetspartners.

Det kan kanske nämnas, att det var FFC som ursprungligen tog upp frågan i s-gruppen i Nordiska Rådet.

Också inom EU rör det på sig. Måndagen den 10 december godkände EU:s råd nya GSP-regler för åren 2002 - 2004. GSP står för extra tullsänkningar för u-länder. Sedan 1995 har reglerna stadgat, att förmånen måste tas tillbaka ifall ett land tillåter bruk av tvångsarbete. De nya reglerna stadgar nu, att ifall ILO konstaterat "allvarligt och systematiskt" brott mot ILO:s grundläggande fackliga rättigheter, dvs. organisationsfrihet och rätt till kollektiva förhandlingar, förbud mot tvångsarbete, avskaffande av barnarbete och förbud mot all slags diskriminering, så ska förmånen dras in.

Vi kommer att fortsätta att arbeta för, att de multinationella företagen ständigt påminns om sitt samhällsansvar och alla regeringar om att de förbundigt sig att garantera de grundläggande fackliga rättigheterna.

Peter J. Boldt

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.