Fullmäktiges resolution från mötet den 24-25 maj

25.05.2002 11:29 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s fullmäktige sammanträdde på Kiljavainstitutet den 24-25 maj.

FFC förutsätter att möjligheterna till en täckande inkomstpolitiska helhetslösning utreds före hösten. Det slog FFC:s fullmäktige fast den 25 maj.

Fullmäktige konstaterar att arbetslösheten fortfarande är det största ojämlikhetsproblemet i samhället. Problemet kan accentueras ytterligare om den internationella konjunktursvackan fortsätter. Alla klutar bör sättas till för att höja sysselsättningen, inte ge prov på snikenhet och själviskhet som många direktörer och investerare gör.

Trots regressionen har det tvååriga inpoavtal som löper ut i januari höjt löntagarnas köpkraft, den inhemska efterfrågan har hållits på samma nivå och sysselsättningen har fått stöd. Arbetslöshetsskyddet och förtroendemännens ställning har förbättrats. Arbetet på att utveckla arbetslivet fortsätter.

De lagändringar som ingår i socialpaketet bör snabbt komma upp till behandling i riksdagen. Från början av år 2005 bör pensionen beräknas enligt hela arbetshistorien, konstaterade FFC:s fullmäktige. Förhandlingarna om förtida pensioner för den offentliga sektorn bör föras i hamn. Den kommunala arbetsgivaren åter fås till förhandlingsbordet och de kommunanställdas organisationer få rätt att förhandla om pensioner nu då den kommunala pensionsstadgan omvandlas till lag.

Förutom bättre sysselsättning vill löntagarna att som mål för nästa avtalsrunda också se en ökad köpkraft genom solidariska löneförhöjningar så att en rättvis lönefördelning främjas. Fullmäktige efterlyser också gemensamma spelregler för resultat- och vinstlönerna.

Under avtalsrundan bör tyngdpunkterna ligga på att höja kunskapsnivån,att se till att arbetstagarna orkar med sitt arbete samt att försöka sammanjämka arbets- och familjeliv. Arbetsgivarna bör godkänna arbetstidsarrangemang som bygger på familjernas behov. Barnfamiljer där föräldrarna är i skiftes- eller oregelbundet arbete bör få barnavården tryggad.

Löntagare som önskar heltidsjobb bör erbjudas möjlighet till jobb som ger utkomst. Arbetstiden bör förkortas med beaktande av arbetstagarnas behov, framhåller FFC:s fullmäktige som också vill se bättre uppsägningsvillkor. Om uppsägningsskyddet i Finland ligger under den allmänna europeiska nivån kan multinationella företag lockas att säga upp sin arbetskraft här.

Förtroendemännen bör få bättre möjligheter att verka och deras krävande arbete stödas. Också på den utländska arbetskraften bör finländska arbetsvillkor tillämpas och facket ges möjlighet att övervaka arbetsvillkoren. Också arbetarskyddsförvaltningen bör ges tillräckliga möjligheter till övervakning, framhåller FFC:s fullmäktige.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.