Fullmäktiges resolution från mötet den 14-15 maj 2004

17.05.2004 10:10 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Ihalainen, Matti Vanhanen och Matti Huutola i Kiljavainstitutet

Inkomstlösning för köpkraft och omställningsskydd!

Vi måste få upp Finland ur den investeringsdepression som upprätthåller massarbetslösheten. För att vända sysselsättningen uppåt krävs det en stark ekonomisk tillväxt och en långsiktig ekonomisk, arbetsmarknads- och samhällspolitik baserad på samarbete.

Nu måste vi få fart på investeringar i industrin, servicesektorn och den offentliga sektorn som skapar ekonomisk tillväxt och nya arbetsplatser. Företagens starka balans och goda konkurrenskraft liksom det nationalekonomiskt starka finansieringsläget ger rum för ökade investeringar. Satsningarna på trafiknätet och forskning och produktutveckling måste fortgå och tillgången på riskfinansiering av företag må tryggas i olika branscher. Man bör också främja servicesektorns kompetens när det gäller affärsverksamhet och export. Tillgången på offentliga välfärdstjänster måste tryggas.

FFC:s fullmäktige menar att man sakligt bör utreda möjligheterna att få till stånd en bred ekonomisk och inkomstpolitisk uppgörelse som tar vid i februari 2005 då den nuvarande löper ut, en uppgörelse som alla parter kan omfatta helt. Uppgörelsen bör stöda investeringar, sysselsättningen, löntagarnas köpkraft och en rättvis fördelning av inkomsterna. Löntagarnas skydd vid omställningar och uppsägningssituationer liksom vid arbetslöshet måste förstärkas. Också löntagarorganisationernas inbördes samarbete må förstärkas för att dessa mål ska kunna uppnås.

Reform av semesterlagen

Den pågående reformen av semesterlagen innehåller en del förbättringar och lagen blir tydligare. I den fortsatta beredningen bör man dock se till att rätten till en femte semestervecka blir kvar i lagen som en skyldighet.

Bevaka löntagarnas intressen i eurovalet!

Expansionen av den europeiska unionen är ett projekt som främjar välfärd och fred. För att värna om stabiliteten på arbetsmarknaden var det riktigt att införa en övergångsperiod för arbetskraftens fria rörlighet, en period som i början varar två år och om vars eventuella fortsättning regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna besluter på basen av en gemensam utredning.

Fr.o.m. den 1 maj är det möjligt för tjänster att röra sig fritt över gränserna inom EU och detta kan leda till försök att dumpa utländska arbetares arbetsvillkor i vårt land. Därför måste man i lag garantera beställarföretagets ansvar för att kollektivavtal och lagar åtlyds i arbetslandet, fackförbunden bör ges rätt att väcka talan och de företag som erbjuder sina tjänster i Finland bör förpliktigas att lämna in anmälan till förskottsuppbördsregistret. Övervakningen av arbetsvillkoren bör alltid ske i det land där arbetet utförs och ges tillräckliga resurser.

I juni hålls val till Europas riksdag, Europaparlamentet. EU-lagstiftningen påverkar Finlands lagar i allt högre utsträckning. Vi ska se till att ledamöterna i Europaparlamentet känner arbetslivet och löntagarens vardag.

Vi röstar i Eurovalet för löntagarnas intressen!

FFC:s fullmäktige sammanträdde på Kiljavainstitutet den 14-15 maj 2004.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.