Förhandlingsresultat för kommunsektorn

19.09.2007 19:59 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Avtalsförhandlingar 2007

Också textil- och beklädningsindustrin uppnådde resultat

Förhandlingarna om arbetsvillkoren i den kommunala sektorn ledde idag till resultat. Med undantag för vårdarfacken Supers och Tehys förhandlingsorganisation TNJ har förhandlingsresultatet preliminärt godkänts av arbetstagarorganisationerna.

Enligt förhandlingsresultatet ingår parterna 2,5-åriga tjänste- och kollektivavtal, som gäller från den 1 oktober i år till den 31 januari 2010. Löneförhöjningarna löper under avtalsperioden på 11 procent. Avtalsförhöjningarnas andel av detta är nio procent och löneprogrammets andel återstående två procent. Enligt löneprogrammet delas 1,5 procent ut som riksomfattande gropförhöjningar och 0,5 delas ut lokalt. Dessutom får arbetstagarna en engångssumma på 270 euro i december 2007.

Under hösten 2009 skall man göra en kartläggning om branshens löneutveckling i den kommunala sektorn. På basen av denna utredning fattar parterna beslut om löneprogrammets fortsättning.

Styrelsen för Förbundet för de offentligt anställda och välfärdsområdena, JHL beslöt på onsdagen att rekommendera för JHL:s representantskap att förhandlingsresultatet skall godkännas. Representantskapet är sammankallat till torsdag, klockan 13.

FFC:s Lauri Ihalainen: Förhandlingsresultatet främjar lönejämlikheten

FFC:s ordförande Lauri Ihalainen säger att det förhandlingsresultat som uppnåddes vid den kommunala sektorns avtalsförhandlingar till sitt innehåll främjar lönejämlikheten. Han anser att värdet av att ett förhandlingsresultat uppnåddes understryks av att förhandlingarna för den kommunala sektorn denna gång var särskilt svåra och politiskt alltför laddade.

- I en besvärlig situation var förhandlarna beredda att på ett riktigt sätt bära ansvar. Jag tycker att nivån på den löneuppgörelse som uppnåddes är mycket god, både för medlemmarnas del och i förhållande till den övriga arbetsmarknadsmiljön. Den rätta tiden för en lösning var just nu, karaktäriserade Ihalainen på stående fot det färska förhandlingsresultatet.

FFC:s ordförande önskar, att också de organisationer som nu blev utanför förhandlingsresultatet kan komma med i avtalet i tid för att underteckna det, dvs. senast den 1 oktober. På det sättet skulle de garantera att också deras medlemmar får dra nytta av de förmåner avtalet för med sig.

Också textil- och beklädningsindustrin uppnådde resultat

Det FFC-anslutna Kemifacket fick till stånd ett förhandlingsresultat i måndags, som gäller nya kollektivavtal för arbetarna i textil- och beklädnadsindustrin och textilindustrins anläggningskarlar. I de här branscherna arbetar cirka 6 000 människor.

Enligt förhandlingsresultatet gäller avtalet från den 1 oktober detta år till den 31 mars 2010. Den första löneförhöjningen betalas i början av den lönebetalningsperiod som börjar den 1 oktober. Då kommer 30 cent till på timlönen, eller en minst 3,4 procents allmän förhöjning. Den andra allmänna förhöjningen betalas fr.o.m. den 1 september 2008 och löper på 28 cent/timme, eller minst 2,9 procent. Den tredje förhöjningen betalas fr.o.m. den 1 maj 2009 och är 29 cent, eller minst 2,8 procent.

Förhandlingsresultatet inkluderar också en engångsersättning på 240 euro, som betalas ut i mars.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.