Förhandlingsläget skärps i den finländska pappersindustrin

04.05.2005 12:20 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Förhandlingsläget skärps i den finländska pappersindustrin

Förhandlingarna om nytt kollektivavtal för den finländska pappersindustrin är illa snärjda. Sedan slutet av mars gäller övertidsförbud i branschen och dessutom riskerar pappersmaskinerna att bli stoppade för två veckor i mitten av maj. Det tillspetsade läget är en följd av arbetsgivarnas hårda linje i avtalsförhandlingarna. Pappersindustrin har levat med avtalslöst tillstånd sedan mitten av februari.

På löntagarsidan har man tolkat läget som så, att Skogsindustriföreningen medvetet försöker provocera arbetarna. Skogsindustrins ansvarslösa beteende kritiserades också av flera talare under fackets 1 majfirande.

Över 80 procent av de finländska löntagarna har anslutits till den 2,5-åriga inkomstpolitiska helhetsuppgörelse, som slöts i december. Av de branscher som blev utanför är bara ett fåtal längre utan gällande kollektivavtal, störst av dem är den finländska pappersindustrin. Skogsindustrin rf, som representerar pappersindustrins arbetsgivare, motsatte sig redan förra sommaren strävan att ingå en helhetsuppgörelse och vägrade sedermera att förhandla med pappersarbetarna om ett nytt kollektivavtal på basen av helhetsuppgörelsen.

Pappersförbundet, som representerar pappersarbetarna, hade varit redo att acceptera helhetsuppgörelsens linje. Skogsindustrin rf har däremot i förhandlingarna dragit fram ett flertal försämringar av det gamla kollektivavtalet och vägrat att förhandla om målsättningar i linje med löntagarnas allmänna villkor.

Trots arbetsgivarsidans förhandlingsovilja har arbetstagarna in i det sista vägrat att låta sig provoceras. I branschen har övertidsförbud rått sedan slutet av mars, men strejkvarsel gav inte förrän arbetsgivarförbundet av sin centralorganisation hade begärt fullmakt att förverkliga lockout. Pappersförbundets mål med strejkvarslet var att få riksförlikningsman Juhani Salonius att behandla avtalsbranschen.

Pappersförbundet har meddelat att förbundet genomför en knappt tre dagar lång strejk i pappersindustrin den 15-18 maj, om inget avtal föds före det. Arbetsgivaren svarade på strejkvarslet med att tillkännage att man den 18 maj genomför en två veckors lockout på pappersfabrikerna. Efter det meddelandet beslöt pappersförbundet att utvidga sina påtryckningsmedel med en två veckors strejk i de sektorer som inte ingår i arbetsgivarens lockout.

Svenska Pappers har meddelat att pappersarbetarna i Sverige stöder sina finländska kolleger med ett övertidsförbud. Ett tre dagars övertidsförbud införs den 16 maj och gäller alla Stora Ensos fabriker, dvs. cirka 10 000 svenska pappersarbetare. Svenska Pappers har också meddelat att förbundet är berett att överväga andra stödåtgärder.

Läs även

Pappersindustrins förhandlingar stampar på stället (15.4.2005)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.