Förhandlingarna om pensionsreformen fortsätter på torsdag

Många frågor är fortfarande öppna, men det är möjligt att nå en uppgörelse i pensionsförhandlingarna. Det bedömde FFC:s ordförande Lauri Lyly i en intervju för MTV:s nyheter på onsdagsmorgonen. Förhandlingarna om pensionsreformen fortsätter på torsdag.
17.09.2014 10:53
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
FFC:s ordförande Lauri Lyly tror att det är möjligt att nå en uppgörelse i pensionsförhandlingarna.

Parterna är fortfarande oense om bland annat vilka åtgärder som krävs för att äldre personer ska kunna gå i pension värdigt. Dessutom förhandlar man fortfarande om hur pensionerna ska intjänas, hur höga arbetspensionsavgifterna ska vara och huruvida arbetstagarna ska tjäna in pension på hela lönen.

Arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanterna har förhandlat intensivt under den senaste veckan. Natten mellan tisdag och onsdag pågick förhandlingarna nästan ända till morgonen.

Pensionsreformen i kraft 2017

Arbetsmarknadsparterna kom överens om tidtabellen för arbetspensionsreformen i samband med sysselsättnings- och tillväxtavtalet hösten 2013. Det är riksdagen som fattar det slutliga beslutet om hur pensionssystemet ska reformeras.

Det är tänkt att reformen ska träda i kraft 2017. Enskilda förändringar kan ändå träda i kraft senare, om parterna kommer överens om en övergångstid.

Det är förhandlare från centralorganisationerna på arbetsmarknaden som bereder pensionsreformen. Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC representeras i förhandlingarna av ordförande Lauri Lyly, intressebevakningsdirektör Janne Metsämäki och ledande expert Katja Veirto.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.