Företagarna i Finland: Borgarregering ökar flexibiliteten i arbetslivet

11.03.2003 14:34 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Riksdagsvalet 16.3.2003

Företagarna i Finlands ordförande Eero Lehti har gått ut i valkampen för att tala för en borgarregering. Lehti flaggar för borgarregering i en intervju för Tammerforstidningen Aamulehti. Lehti motiverar behovet av borgarregering bl.a. med att fackets inflytande då skulle minska.

Eero Lehti säger att det största borgarpartiets ordförande, dvs. i praktiken Centerns Anneli Jäätteenmäki borde väljas till statsminister.

Till skillnad från FiF som organiserar små och medelstora företag har inte FFC tagit ställning för nästa regeringsbas eller vem som ska bli statsminister.

Trepartsbasen har skapat arbetsplatser

Eero Lehti beskyller FFC för att med sin stelhet eller rigida inställning ha upprätthållit arbetslösheten. FFC-chefen Matti Tukiainen betraktar påståendet som speciellt:

Under de två senaste regeringsperioderna har det skapats 300 000 nya arbetsplatser i vårt land och arbetslösheten hos oss har minskat näst snabbast bland OECD:s medlemsländer. Men visst bör sysselsättningssatsningarna fortsätta också under nästa regeringsperiod.

Det lyckade samarbetet mellan regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna har haft sin roll i den positiva utvecklingen, bl.a. i och med de moderata inkomstuppgörelserna som har inverkat stabiliserande på ekonomin.

Lättare att säga upp

Eero Lehti efterlyser i intervjun mera flexibilitet för att sänka lönerna. Han tror att en sådan arbetslivsreform lyckas bäst om Finland leds av en borgerlig regering.

Lehti önskar också att nästa regering gör det lättare att säga upp arbetstagare.

Den här sortens tal visar hur viktig FFC:s röstningsaktivitetskampanj är. Det lönar sig verkligen för löntagarna att rösta, konstaterar Matti Tukiainen.

Han uppmanar löntagarna att noga kontrollera vilken syn kandidaterna har i frågor som gäller arbetslivet.

FFC har krävt att arbetarnas trygghet förbättras vid uppsägningar och motsvarande omställningar under nästa valperiod.

Företagarna gillar arbetsreform

Oroväckande ur löntagarperspektiv är också att företagarnas ordförande flaggar öppet och friskt för den arbetsreform som Centern lanserade i förra valet. Eero Lehti säger i intervjun i Aamulehti att tankarna kring arbetsreformen var goda och fortfarande går att förverkliga.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.