Förändringar vid årsskiftet: arbetslöshetsskyddet förnyas och föräldrar uppmuntras att jobba

Vid årsskiftet träder många arbetslivsrelaterade förändringar i kraft.
20.12.2013 13:00 karhu admin

Bland annat förnyas arbetslöshetsskyddet. Föräldrar till små barn uppmuntras dessutom att jobba genom den flexibla vårdpenningen. Också lagarna som gäller utveckling av arbetstagarnas yrkeskompetens träder i kraft.

Arbetslöshetsskyddet förnyas

Det sker betydande förändringar i arbetslöshetsskyddet då förändringarna som man avtalade om i arbetskarriäravtalet 2012 och sysselsättnings- och tillväxtavtalet 2013 träder i kraft.

De viktigaste förändringarna:

  • Det blir enklare att få förtjänstskydd, då arbetsvillkoret förkortas från åtta till sex månader.

  • Självrisktiden för arbetslöshetsdagpenningen förkortas från sju till sex dagar, vilket betyder att en person som blir arbetslös får rätt till dagpenning efter fem dagars arbetslöshet. Självrisktiden fastställs högst en gång per år.

  • Det införs en skyddsdel på 300 euro gällande arbetslöshetsförmånerna. Arbetsinkomsterna påverkar alltså arbetslöshetsförmånerna endast för den del som överskrider 300 euro.

  • Nivåerna för den inkomstrelaterade dagpenningen minskar till två: grundnivån och den förhöjda nivån. Den förhöjda dagpenningen stiger till nivån för omställningsskyddet. Den arbetslösa får förhöjd dagpenning under tiden för sysselsättningsfrämjande service samt 90 dagar i början av arbetslösheten, om personen har en arbetskarriär på minst 20 år bakom sig (och av den tiden har varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst fem år) och han eller hon har blivit uppsagd utan egen förskyllan. Annars betalas dagpenning enligt grundnivån. Omställningsskyddets förtjänstdel avskaffas.

  • Nivån på dagpenningen är i kraft i ett år: då arbetsvillkoret uppfylls görs inte en ny uträkning av dagpenningen om det är mindre än ett år sedan den senaste uträkningen.

  • Taket för den jämkade dagpenningen stiger till hundra procent.

  • Den maximala tiden för arbetslöshetsdagpenning blir beroende av personens arbetshistoria. En person med en arbetshistoria på under tre år har rätt till dagpenning i högst 400 dagar, medan övriga får dagpenning i högst 500 dagar.

  • Utbetalningstiden för förtjänstdelen förkortas med 100 dagar för den som vägrar delta i sysselsättningsfrämjande service och inte har deltagit i sysselsättningsfrämjande service i minst 40 dagar under de 250 första dagarna som personen har lyft arbetslöshetsdagpenning.

  • Åldersgränsen för rätten till tilläggsdagar stiger till 61 år för dem som är födda 1957 eller senare. Det innebär att den nedre åldersgränsen för den så kallade pensionsslussen för dem stiger till 59 år och en månad.

Den flexibla vårdpenningen uppmuntrar föräldrar att jobba

Flexibel vårdpenning betalas till de föräldrar med under treåriga barn som kombinerar vård av barnet med arbete på deltid. Vårdpenningen är 160 eller 240 euro i månaden beroende på arbetstiden. Båda föräldrarna kan ha rätt till stödet samtidigt.

Den flexibla vårdpenningen är avsedd för löntagare, företagare och stipendiater. Den ersätter den partiella vårdpenningen på ungefär 98 euro som har betalats för barn under tre år. Avsikten är att göra det lättare att kombinera arbete med barnvård.

Mjukstart på jobbet efter sjukledighet

Maximitiden för den partiella sjukdagpenningen förlängs från 72 till 120 vardagar. Stödet gör det lättare att återvända från sjukledighet till arbete då arbetstagaren kan mjukstarta genom att jobba deltid. Stödet blir också mer flexibelt då en person samtidigt kan få stödet för flera deltidsjobb.

Lättare att få rehabilitering

Det blir lättare att få yrkesinriktad rehabilitering då i synnerhet unga får rehabilitering i ett tidigare skede. Då rehabiliteringen beviljas beaktar man utöver sjukdomen hela livssituationen ur ett bredare perspektiv. Genom tidig rehabilitering strävar man efter att förebygga invalidpension.

Mer utbildning för arbetstagarna

Lagarna som gäller utveckling av arbetstagarnas yrkeskompetens, det vill säga de så kallade tre utbildningsdagarna, träder i kraft vid årsskiftet. Avsikten är att utöka den mängd utbildning som arbetsgivaren erbjuder sina anställda – speciellt dem som hittills sällan har fått delta i utbildning.

En arbetsgivare som utbildar sina anställda kan som ekonomiskt incitament få skatteavdrag eller utbildningsersättning. En förutsättning för att arbetsgivaren ska få stödet är att utbildningen grundar sig på en utbildningsplan som man har gjort upp på arbetsplatsen. Också personalplanerna i samarbetslagarna förändras.

Kunden ska alltid erbjudas kvitto

Från årsskiftet ska företagare alltid erbjuda kunden ett kvitto på en vara eller tjänst som denne köper. Skyldigheten att erbjuda kvitto gäller inköp med kontanter och kort inom alla branscher. Kunden behöver inte ta emot kvittot.

Lagändringen förbättrar övervakningen av kontanter och motverkar den grå ekonomin. Den gäller inte allmännyttig förenings- och hobbyverksamhet, torg- och marknadshandel utomhus samt slumpmässig näringsverksamhet i liten skala.  Om försäljaren inte erbjuder ett kvitto kan en kontrollant ålägga företagaren att betala en försummelseavgift på 300–1000 euro.

Kommunalskatten stiger

Nästan hälften av kommunerna höjer skatteprocenten. Högst är kommunalskatten 2014 i Kides, 22,50 procent, och lägst i Grankulla, 16,50 procent. Av de svensk- och tvåspråkiga kommunerna har Raseborg högst kommunalskatt, 22,00 procent. Den genomsnittliga kommunalskatten är nästa år 19,74 procent, vilket är 0,36 procentenheter mer än 2013.

Arbetstagaren behöver inte längre lämna in ett skattekort till arbetsgivaren om arbetsgivaren elektroniskt har bett om information om förskottsinnehållningen av Skatteförvaltningen. Arbetsgivaren måste informera arbetstagaren om saken. Om arbetsgivaren inte får informationen elektroniskt ska arbetsgivaren i vanlig ordning be arbetstagen lämna in skattekortet i pappersform.

Den skattefria kilometerersättningen sjunker

Den skattefria kilometerersättningen sjunker från 45 till 43 cent. Sänkningen beror på att bensinförbrukningen minskar och på att det genomsnittliga priset på de 20 mest sålda bilarna sjunker då två dyra bilmärken försvunnit från listan. Dessutom har japanska bilar blivit billigare då yenen har sjunkit i värde.

Det skattefria heldagtraktamentet år 2014 är högst 39 euro, det partiella dagtraktamentet 18 euro och måltidsersättningen 9,75 euro.

Arbetstagarens socialförsäkringsavgifter år 2014 (procent av lönen)

Arbetspensionsavgiften
Under 53-åringar: 5,55 (+0,4 procentenheter jämfört med 2013)
53 år fyllda: 7,05 (+0,55)

Arbetslöshetspremien: 0,5 (-0,1)

Sjukförsäkringspremien
Sjukvårdsavgiften: 1,32 (+0,02)
Dagpenningsavgiften: 0,84 (+0,1)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.