Flygstrejken avvärjdes

Förhandlingsparterna inom luftfartsbranschen har godkänt riksförlikningsmannens medlingsbud. Därmed drar kabinfacket SLSY och Luftfartsunionen IAU tillbaka sina stridsåtgärder. Konflikten inom cateringen är ändå fortfarande olöst och transportfacken har varslat om stödåtgärder.
15.11.2013 11:43
LÖNTAGAREN

Fackförbunden SLSY och IAU samt arbetsgivarförbundet Palta har godkänt riksförlikningsman Esa Lonkas medlingsbud. Därmed avvärjs flygstrejken som hotade i dag klockan 15. Finnair har ändå inhiberat tiotals flyg.

LSG Sky Chefs, som sköter Finnairs catering, har däremot förkastat medlingsbudet och det betyder att strejken inom cateringen fortsätter. IAU:s medlemmar inom cateringen har strejkat sedan i tisdags.

Fackförbunden inom transportsektorn har fattat beslut om lagliga stödåtgärder för att hjälpa IAU att nå ett avtal för cateringpersonalen. Godshanteringen stannar upp tisdagen den 19 november om förhandlingsparterna inte når en överenskommelse före det. Transportfacken godkänner inte arbetsgivarens planer på att försämra arbetsvillkoren genom att byta till ett annat kollektivavtal.

Fackförbundet för Kabinpersonal i Finland SLSY representerar flygvärdinnor och stewards. Luftfartsunionen IAU representerar markpersonal.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.