Flimmer & brus: Tippa bör man, annars dör man

Yle är riksdagens bästa vän – av mediepolitiken att döma enda vän. Därför kommer det inte som någon större överraskning att SFP-veteranen Ole Norrback i samband med ett upprop för handikappidrotten (se Hbl 8.3) passar på att ge tidningspressen (ännu) en känga, detta med anledning av rapportfloden från OS i Sotji.
15.04.2014 06:00
LÖNTAGAREN

”När journalisternas och idrottarnas antal är nästan lika stort kan man bara undra om massmedierna i ekonomisk kris verkligen räknat rätt”, skriver mattegeniet Norrback och konstaterar att de ”verkliga” idrottshjältarna hör de paralympiska spelen till.

Må så vara, men varför slänga ut barnet med badvattnet? Själv är jag en storkonsument av idrottsjournalistik som ju ofta är bra mycket vassare än exempelvis kulturjournalistiken.

Okej, gärna slipper man de där klyschorna som hör direktsändningar till, även om det ibland kan bli ganska komiskt. Några exempel: ”Om Milan förlorar den här matchen får man se upp neråt, öh ... i tabellen” (Glenn Hysén). ”Det är nödvändigt att stöta högt upp bakifrån även i damfotboll” (TV4). ”Det ser mörkt ut på Kameruns avbrytarbänk” (Arne Hegerfors). ”Chanserna är väl en 70/70” (Bosse Larsson bjuder över Matti Nykänen).

Sen kan det ju bli riktigt hyvens också, som när drabbningen mellan Galatasaray och Juventus avbröts på grund av snöfall och expertkommentatorerna Martti Kuusela och Jari Litmanen fick ta ut svängarna i studion.

Så varför inte löpa linan ut och äntligen ge oss ett seriöst fotbollsmagasin, Yle, snälla!? Jag är väl medveten om att hockey, friidrott, formel 1 och kärringkånk är större än fotboll hos oss, men råkar man sitta på en krog i Turkiet är det inte de sporterna kyparen vill tala om. Han vill veta utsikterna inför VPS–Mypa och där kunde det sitta bra med ett tips eller två.

Krister Uggeldahl

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.