Flimmer & brus: Med en basist i köket

Huslig ekonomi var inte direkt mitt bästa ämne i skolan. Lågvattenmärket kom när jag skulle baka en kaka och – med god hjälp av skojfriska klasskamrater – lyckades förväxla vetemjöl med tvättpulver ...
23.10.2012 06:00
LÖNTAGAREN

En annan kulinarisk minnesbild är hämtad från studentboendet på Kåren i Åbo; där korridorgrannarna lagade till en god soppa hade undertecknad för vana att koka basgitarrsträngar. Jep, ni läste alldeles rätt. Det är ett gammalt basisttrick som gör att man blir av med smutslagret vilket avsevärt bidrar till klangen (och sparar pengar).

Nåväl, det är bättre ruter i dagens ungdom. Häromdagen bakade junior i hemläxans namn en kladdkaka som försvann i ett huj. Och när hans syster med väninnor ockuperar köket handlar det ingalunda om djupfryst pizza eller ostmackor. Ribban ligger högre än så.

Det är uppenbart varifrån inspirationen kommer, men ändå kan man bli lite bestört över alla dessa matlagnings- och livsstilsprogram som om något bevisar att Marx (alltså Karl, inte Groucho, den klyftigare av de två) hade fel när han hävdade att religionen är ett opium för folket. De ”färska råvarorna”, den ekologiskt smörslungade svanen och Ernst Kirschsteigers verktygsback är ett värre gissel. Eller som Johan Croneman skriver i en DN-krönika: ”Folk som förut kunde prata politik i timmar, gräla sig igenom en hel middag och en hel efterfest sitter idag och pratar molekylgastronomi.”

Okej, så länge det handlar om vuxna människor. Men när nu också kidsen ska slussas in i tv-köket, som i programmet Junior Masterchef där ett av prisen råkar vara en knivserie för proffskockar!? Ursäkta nu bara, men vad hände med att palla äpplen, spela tv-spel och trimma moppen?

Och vad programformat för de yngre beträffar bjuder jag gärna på följande koncept: Diska efter sig, städa rummet och låta bli att pilla på mobiltelefonen.

Krister Uggeldahl

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.