Flimmer & brus: Humorgruppen Sturm und Drang

Jag var på inflyttningsfest hos en kompis, som är musiker till yrket. Mycket folk, mycket dricka, dåliga vitsar och glada miner. Sent blev det ju också, men inte så att grannarna tog illa upp. De var närmast positivt överraskade över att man på finlandssvenskt håll klarar av att festa och ha skoj på en och samma gång.
16.12.2014 06:00
LÖNTAGAREN

Att vi finlandssvenskar tenderar att ha lite roligare – och leva längre – än våra finskspråkiga bröder och systrar är i och för sig ingenting nytt. Det har forskningen kommit fram till för länge sedan, och de som inte har tagit del av de vetenskapliga rönen har sett Strömsö.

Det är bara att gilla läget, även om man ibland blir något trött – på att vara pigg och snäll och beskedlig. Inte minst därför uppskattar man Tage Rönnqvists Lika a Rockstar, den snällt sagt skandalomsusade dokumentären om killarna i Vasabandet Sturm und Drang som gjorde internationell succé i unga år.

Här var det tuta och kör, svira och svina. Alltså är det inte så konstigt att filmen resulterat i värsta ramaskriet; underåriga killar ska inte härja och ha sig på det där viset, liksom.

Det är lätt att hålla med om det, men det känns tvetydigt att samtidigt ge Voice Kids, Isac Elliot och allt vad de heter fria händer. Här finns det kanske mera ansvarfulla stödtrupper – hoppas det – men barnrumpor är de lika väl, eller har åtminstone varit.

Mera dubbelmoral: att vitt och brett diskutera Sturm und Drang utan att med ett ord beröra bandets musikaliska färdigheter, det är djupt orättvist – lika orättvist som att ”kräva” att varenda en kotte ska plugga, knega och bostadsspara när det kanske är musiken man brinner för.

Tack och lov jobbar André Linman & Co. i en bransch där det är högt i tak, där det mesta rinner av en. There is no business like show business – eventuellt med undantag för gruvdriften.

Krister Uggeldahl

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.