Flimmer & brus: Den radiotid nu kommer

Ett tecken på att båtsäsongen är här och att seglen hissats är att kören av protester mot Radio Vegas musikutbud – något av en favorit i repris – har tystnat.
11.06.2013 06:00
LÖNTAGAREN

Här var det ju ord och inga visor, som när Tom Gardberg från Visans vänner på insändarplats krävde att Radio Vega tar ett större kulturansvar för visor, jazz och klassisk musik. ”Med sitt nuvarande utbud och sina musikurvalsprinciper är Radio Vega i beråd att utplåna den svenska, och inte minst den jämförelsevis ofantligt rika finlandssvenska, visan.”

Kanalledningen tvådde sin vana trogen sina händer, detta på ett sätt som fick Hbl-kolumnisten Thomas Rosenberg att notera att ”ansvariga redaktörer lever i en annan värld än många av deras hängivna lyssnare.”

Sanningen torde ligga någonstans däremellan; visor är naturligtvis inte saliggörande men sina begränsningar har också flödesradion och de ”automatiserade” spellistorna. Underförstått: bäst blir det när musiken och innehållet går hand i hand, som i Stefan & Staffan där de gubbsluga slängarna ackompanjeras av gammal hederlig 60-talsrock.

Dessutom: även om Radio Vega-kritikerna har sina poänger är det lätt att man slänger ut barnet med badvattnet. Som när belackarna är i farten med att utvisa alla under femtio till Radio Extrem (!) och kompetenta musikredaktörer reduceras till jubelidioter.

Själv kan jag inte få nog av Michael Cronström, mannen som i sina bästa stunder ger självaste Mikael Wiik en match. Dan Eskil "Hitmen" Janssons nyfikenhet och kärlek till musiken brukar i regel smitta av sig och Benny Törnroos gör sig hundra gånger bättre som musikredaktör än som Mumintroll och allsångsledare.

Inte att förglömma: den avväpnande och charmant råddiga Anne Hietanen, en fräsch fläkt i det annars så präktiga finlandssvenska rummet.

Krister Uggeldahl

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.