Finländarna vill ha nordisk nivå på arbetslöshetsskyddet

06.11.2008 09:19 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Finländarna vill ha nordisk nivå på arbetslöshetsskyddet

Nästan två av tre finländare (62 procent) vill höja det finländska arbetslöshetsskyddet till en nordisk nivå. För närvarande är det finländska arbetslöshetsskyddet i genomsnitt 810 euro i månaden. Motsvarande summa i Sverige är 1050 euro och i Danmark 1160 euro.

Janne Metsämäki, som leder FFC:s näringspolitik, säger att finländarnas syn på behovet att höja arbetslöshetsskyddets nivå motsvarar de målsättningar FFC har ställt. Han berättar att frågan finns med på agendan för det kommittéarbete som Vanhanens andra regering inledde för att reformera socialskyddet.

- Ett av huvudsyftena med socialreformen är att minska fattigdomen i vårt land. Genom att då höja arbetslöshetsskyddets nivå med några hundra euro i månaden skulle man väl förverkliga reformens mål, sade Metsämäki vid en information på onsdagen, där man offentliggjorde den arbetslöshetsutredning som FFC har låtit TNS gallup utföra.

Sysselsättningsavtal biter på arbetslösheten

I utredningen ställdes frågan vilka olika åtgärder svararen anser att allra bäst skulle minska arbetslösheten.

Av de alternativ som bjöds lyfte deltagarna främst fram ett sysselsättningsavtal, som skulle ingås mellan den arbetssökande, arbetskraftsmyndigheterna och arbetsgivaren, där man utlovar en arbetsplats efter genomgången individuell arbetskraftstjänst, utbildning eller rehabilitering. Hela 63 procent av finländarna tror på sysselsättningsavtalets effekt.

Nästan lika många (61 procent) tror att arbetslösheten kan övervinnas om man förbättrar den arbetssökandes yrkeskunskaper, exempelvis genom arbetspraktik, utbildning eller stödarbete.

Däremot tror inte finländarna att man förbättrar chansen att bli sysselsatt om arbetslöshetsersättningen minskas. Bara 19 procent anser att nedskurna stöd är ett effektivt sätt att minska arbetslösheten.

Utkomstskyddet får inte försvagas

En majoritet av finländarna motsätter sig att staten minskar sin relativa finansieringsandel av de ersättningar som arbetslöshetskassan betalar ut, den så kallade inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningen, visar undersökningen. Av svararna är 56 procent av den åsikten. Tretton procent av finländarna är av motsatt åsikt.

- Om staten minskar sin relativa andel av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet skulle det arbetslöshetsskydd som bestäms utgående från lönen försämras. En stor del av finländarna förefaller att stöda uppfattningen att staten i sin finansiering ska stöda alla arbetslösa lika, konstaterar Janne Metsämäki.

Han påpekar också att hela 93 procent av finländarna enligt undersökningen anser att en människa som arbetar och betalar sin skatt är berättigad till inkomstrelaterade sociala förmåner när hon till exempel blir arbetslös.

Materialet för utredningen samlades in 10-15 oktober. De svarande var 1281 och de representerade 15-74-åriga finländare. Utredningens felmarginal är plus minus tre procent.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.