Finländarna går i pension vid 60,9 års ålder

Den förväntade pensioneringsåldern steg inte i fjol, men ligger ändå klart före den målsättning som slogs fast 2009. Finländarna gick i genomsnitt i arbetspension vid 60,9 års ålder.
07.02.2014 10:27
LÖNTAGAREN
Arbetskarriärerna förlängs i rask takt, trots att utvecklingen stannade upp i fjol, påpekar Kaija Kallinen.

Kaija Kallinen som är FFC:s chef för pensionspolitik anser att utvecklingen är hyfsad trots att den genomsnittliga pensioneringsåldern i fjol hölls på samma nivå som året innan.

– Arbetskarriärerna förlängs i rask takt. Pensioneringsåldern är fortfarande betydligt högre än den målsättning som slogs fast 2009, säger Kaija Kallinen.

Då enades arbetsmarknadsparterna om man ska sträva efter en genomsnittlig pensioneringsålder på 62,4 år 2025. Hittills har pensioneringsåldern stigit i en betydligt raskare takt. Den förväntade pensioneringsåldern för 25-åringar har de senaste tio åren stigit med två år och de senaste fem åren med ett och ett halvt år.

Enligt Pensionsskyddscentralens statistik är var den förväntade pensioneringsåldern för 25-åringar i fjol 60,9 år, medan den för 50-åringar var 62,6. Det är beräkningen för 25-åringar som används som officiellt mått för hur pensioneringsåldern utvecklas. Att den förväntade pensioneringsåldern för 25-åringar är lägre än den för 50-åringar beror på att en del personer beviljas invalidpension i ung ålder och därför sänker genomsnittet.

Alla kan inte välja sin pensioneringsålder

Sammanlagt gick drygt 73 000 personer i arbetspension i fjol. Av dem gick 70 procent, drygt 50 000 personer, direkt i ålderspension. Till antalet är det mer än någonsin tidigare.

– Det betyder att 70 procent av dem som gick i pension jobbade upp till 63 års ålder, påpekar Kaija Kallinen.

Var tredje arbetstagare, 20 000 personer, lämnade ändå arbetslivet i förtid på grund av arbetsoförmåga. Det är lika många som året innan.

– I synnerhet inom industrin har säkert samarbetsförhandlingar och uppsägningar lett till att många arbetstagare blivit tvungna att gå i pension tidigare än de tänkt sig.

Man kan gå i ålderspension flexibelt som 63–68-åring.

– Alla kan inte välja om de vill fortsätta jobba efter att de har fyllt 63 år. Det beror framför allt på hälsan och på om det finns jobb, betonar Katja Kallinen.

Enligt statistiken är finländarnas förväntade tid i arbetslivet knappt 34 år.

– Den svaga sysselsättningsutvecklingen minskade den förväntade tiden i arbete med några månader jämfört med året innan, säger Mikko Kautto, direktör vid Pensionsskyddscentralen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.