Finland slopar övergångstiderna den 1 maj

16.02.2006 15:02 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Foto: Media Images Online Oy

Fredagen den 10 februari nådde arbetsmarknadsorganisationerna och staten överenskommelse om att inte förlänga den övergångsperiod som har gällt medborgarna i nya EU-länder, när perioden är över den 1 maj. Undantagsförfarandet har gällt medborgarna i åtta nya EU-länder, vars arbetare inte har omfattats av den fria rörligheten i EU. Från och med maj i år är det fritt fram för arbetskraften i dessa länder att verka också i Finland och friheten kommer att tillämpas också på medborgarna i Rumänien och Bulgarien när länderna blir medlemmar i EU i januari 2007.

Samtidigt kom parterna överens om att arbetsmarknadsorganisationerna och statsmakten före den 10 mars 2006 lägger fram ett förslag till lag som underlättar övervakningen av arbetsvillkoren. Med hjälp av lagstiftning skulle de finländska beställarföretagen ges förutsättningar att kontrollera att deras underentreprenörer och bemanningsbolag respekterar arbetsvillkoren och fullföljer sina lagstadgade betalningsplikter. Avsikten är att lagreformen kan träda ikraft innan övergångsperioden är över i maj.

De arbetstagare som kommer hit från de nya EU-länder förväntas registrera sig som arbetare i Finland, vilket gör det lättare att övervaka arbetsvillkor och föra statistik. För närvarande finns det inga exakta uppgifter om hur många utlänningar som arbetar i vårt land.

Matti Viialainen

Biträdande direktör Matti Viialainen, som företrädde FFC vid förhandlingarna om att slopa övergångsperioden, betonar att de finländska arbetsgivarna nu i praktiken bör infria sitt löfte att anställa arbetare från de nya EU-länderna direkt, utan onödiga mellanhänder. Nu är en stor del hyresarbetare, av de medborgare från de nya EU-länderna som arbetar i vårt land.

FFC betraktar arbetskraftens fria rörlighet i Europeiska unionen som en positiv sak. Samtidigt understryker organisationen ändå vikten av att arbetsvillkoren kan övervakas och beställarföretagen får lagstadgat ansvar innan övergångsperioden är förbi. Det förbättrade sysselsättningsläget i vårt land motiverar att det inte längre finns skäl att förlänga övergångsperioden, säger Matti Viialainen.

FFC har framställt ett initiativ till arbetsgivarcentralen EK om att de bägge utarbetar en gemensam långsiktig strategi för den arbetsrelaterade invandringspolitiken. FFC önskar att arbetsmarknadsorganisationernas gemensamma strategi kunde skrivas in i ett dokument om gemensamma rättvisa spelregler i arbetslivet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.