FFC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet

18.11.2002 14:25 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Foto: Ville Juurikkala

I morse ledde förhandlingarna äntligen till resultat och det föreligger ett förslag till inkomstpolitisk helhetsuppgörelse. FFC:s styrelse har godkänt resultatet.

Förslaget innehåller en moderat köpkraftsuppgörelse och ett kvalitetspaket av betydligt större tyngd än i den nuvarande inpon. Kvalitetspaketet förverkligar snart sagt alla FFC:s huvudmålsättningar. Avtalsperioden är tvåårig, den löper ur den 15.2.2005.

Arbetsgivarens attityd sinkade ett förhandlingsresultat

En konflikt gällande riktlöner gjorde att förhandlingarna inte kunde slutföras i fredags. Konflikten handlade om hur de överenskomna löneförhöjningarna skulle tillämpas på riktlönerna. Riktlöner är de som styr minimilönerna i de olika branscherna.

Det gick inte att nå enighet i frågan för arbetsgivaren vägrade att behandla frågan. Arbetsgivarens "allt eller inget" -förslag hade inneburit att minimikostnadseffekten 1,8 procent av enbart den allmänna förhöjningen skulle ha överförts på rikt- och tabellönerna i procent, inte alls i euro och cent. Det hade för sin del medfört att gapet mellan rikt- och tabellöner och övriga löner skulle ha blivit ytterligare mycket större.

Slutligen samförstånd om riktlönerna

Parterna kom överens om att rikt- och tabellönerna höjs genom en allmän förhöjning i procent, euro eller cent. Dessutom kan förbundspotten användas för att upprätthålla och utveckla rikt- och tabellönerna. Detta blir en fråga för förbundens tillämpningsförhandlingar.

Inpo: Förhandlingsresultatet i korthet

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.