FFC:s styrelse: Friare och längre pappaledighet

17.08.2010 08:21 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Pappa med barnvagn. Foto:Ville Juurikkala

Den nuvarande tre veckor långa faderskapsledigheten och pappamånaden borde ersättas med en ny, mer flexibel och längre pappaledighet, slog FFC:s styrelse fast på måndagen. Den nya pappaledigheten kunde vara tio veckor lång och familjen borde få använda den under en tidpunkt som passar familjen bäst, ända fram tills barnet fyller tre år.

Den helhet som nu bildas av faderskapsledighet och pappamånad har visat sig besvärlig för familjerna och därtill orättvis. I exempelvis snuttarbetande familjer eller i familjer där inte vardera föräldern har arbete finns det ingen verklig möjlighet att ta ut pappamånaden. En flexibel pappaledighet, som också skulle få tas ut samtidigt med moderskaps- eller föräldraledigheten, vore oändligt mycket lättare att ta ut och skulle göra pappornas föräldraskap synligare i arbetslivet.

FFC:s styrelse föreslår också att en föräldraförsäkring, som arbetsgivarna tecknar, skulle tas i bruk. Via försäkringen skulle man jämna ut de direkta kostnader som i dagens läge betalas enbart av arbetsgivaren till den förälder som tar ut föräldraledigheter. Genom den nya försäkringen skulle kostnaderna jämnas ut mellan arbetsgivarna på kvinno- och mansdominerade arbetsplatser och öka jämställdheten i arbetslivet.

På lång sikt borde föräldraledigheten förlängas till slutet av barnets första levnadsår, istället för nuvarande cirka tio månader. Dessutom borde man finna konkreta åtgärder för att bättre kunna samordna arbetet och familjelivet. För närvarande har barnets föräldrar exempelvis möjlighet att förkorta sin arbetstid, men det är få som utnyttjar möjligheten. Om man förhöjde den partiella vårdpenningen, och också hemvårdsstödet kunde betalas ut partiellt, skulle föräldrarnas vardag underlättas då barnen är små.

En arbetsgrupp vid social- och hälsovårdsministeriet utreder möjligheterna till en reform av föräldraledighetssystemet, och dess mandat går ut vid årsskiftet. FFC:s representant i föräldraledighetskommittén är socialpolitiska experten Katja Veirto.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.