FFC:s sjuttonde kongress i Helsingfors 5-7.6.2006

28.04.2006 14:52 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s sjuttonde kongress

Målet är kunskap och rättvisa

FFC håller sin 17 kongress i Helsingfors Mässcenter den 5-7 juni. Vid kongressen förnyar FFC sina principiella målsättningar och verksamhetsformer och pejlar fackföreningsrörelsens utmaningar i framtiden. Mottot för FFC:s kongress är En rörelse.I rörelse. I den tre dagar långa kongressen deltar 275 delegater som medlemsförbunden har utsett.

FFC:s sjuttonde kongress ska behandla programdokumentet "Vägen till kunskap och rättvisa". Dokumentet granskar hur de förändringar som bl.a. globaliseringen, åldrandet och arbetslivsförändringarna medför, påverkar löntagarnas ställning och hela det finländska samhället. Dokumentet är indelat i fyra helheter: det finländska arbetets framtid, avtalssamhällets funktionsduglighet och åtgärder för att främja jämlikhet och medverkan.

Tisdagen den 6 juni väljer kongressen FFC:s ordförande och styrelse, liksom fullmäktige och dess ordföranden. Till FFC:s nya fullmäktige väljs sammanlagt 120 representanter för medlemsförbunden.

Kongressen behandlar också de motioner som bl.a. FFC:s medlemsförbund har ställt. Förbunden har ställt inalles 34 motioner till kongressen och de berör bl.a. krav på förbättrat arbetslöshetsskydd, övervakning av hyresarbete, en större jämlikhet i företagshälsovård och arbetarskydd, förtroendemännens ställning och en utveckling av medlemsservicen.

FFC har till sin kongress inbjudit tiotals inhemska gäster och representanter för den internationella fackföreningsrörelsen. Statsminister Matti Vanhanen framför statsmaktens hälsning till kongressen under öppningssessionen måndagen den 5 juni. De internationella gästernas hälsning till kongressen framförs av John Monks, ordförande för Europas fackliga samorganisation EFS.

Inför kongressen kan man studera kongressens programutkast, medlemsförbundens motioner och annat kongressmaterial på FFC:s webbsidor. Mötets förlopp redovisas på webbsidorna på tre språk: finska, svenska och engelska. Delar av mötet förmedlas i direktsändning på FFC:s webbsidor.

De pressinformationer som arrangeras under kongressens gång, förmedlas också direkt som webbsändningar. Journalisterna kan också framföra sina frågor online under pressinformationens gång.

FFC:s kongressidor återfinns på finska på adressen www.sak.fi/edustajakokous.

FFC håller sin 17 kongress i Helsingfors Mässcenter den 5-7 juni

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.