FFC:s röstningsaktivitetskampanj i TV

07.03.2003 16:03 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s röstningsaktivitetskampanj i TV

I början av veckan var det premiär på FFC:s röstningsaktivitetskampanj i TV och finsk tidningspress. TV-reklamen visas 20 gånger i MTV3 fram till valdagen och lika många gånger på Fyran.

FFC:s tidningsannonser ger blixtbilder från sensationspressen i en värld där de hårda värdena gäller. Ämnet är medvetet tillspetsat men ändå är inte löpsedlarnas rubriker helt långsökta.

Lyckligtvis har flera företag så här i tider av långsam tillväxt bevarat sitt lugn och inte gjort förhastade uppsägningar eller permitteringar så fort tillväxttakten har avtagit. Ändå finns det tyvärr också motsatta exempel - det är inte helt ovanligt att chefer och ägare får rundhänta dividender och bonus samtidigt som personalen saneras med hård hand.

Arbetslösa får skulden

Det förekommer ständigt att man på ett mycket obehagligt sätt gör de arbetslösa till bovar i samhället. Det verkar som om en del på riktigt trodde att det skapas arbetsplatser om man slutar stöda de arbetslösa. På fullt allvar har man ifrågasatt om de arbetslösa ska ha rätt att ha roligt: kan de tillåtas gå på teater, utöva hobbyer, gå med kompisen på öl eller ha semester. Under det förra decenniet var vi tvungna att försvara arbetslöshetsskyddet t.o.m. med hot om generalstrejk och ändå dyker de horribla anklagelserna om att arbetslösheten är de arbetslösas eget fel upp i offentligheten med jämna mellanrum.

Rösta, annars går det illa!

Lyckligtvis är den här attityden inte helt allmän: bara ungefär var fjärde tror att det är ens eget fel om man inte får arbete. 87 procent förkastar nerskärningar i det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Det vore önskvärt att denna majoritet uttryckte sin vilja också i valet.

Också strejkspöket dyker upp i debatten med jämna mellanrum trots att strejker är ytterst ovanliga i vårt land, både ur internationellt och historiskt perspektiv. 81 procent av medborgarna säger nej till begränsningar i strejkrätten. Förhoppningsvis röstar de.

Du kan se tv-reklamen och tidningsannonserna på de finskspråkiga sidorna under punkten Vaalit 2003 > Työkalupakki (välj Lataa vaalimainoksia för tidningsannonserna och Katso tv-mainos för tv-reklamen)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.