FFC:s rådgivning hjälper invandrare

FFC öppnade i mars en rådgivning för arbetstagare med invandrarbakgrund. Under den första månaden har juristen Anna-Liisa Häkkinen fått svara på frågor av många slag.
12.04.2016 07:00
LÖNTAGAREN
Juristen Anna-Liisa Häkkinen ger invandrare information om spelreglerna i arbetslivet. Dessutom utbildar hon förtroendemän i frågor som gäller invandring.

– Frågorna har bland annat gällt arbetarskydd, nolltimmarsavtal och situationer där man inte har ett skriftligt arbetsavtal. Arbetsgivaren betalar inte alltid lön enligt kollektivavtalet och en arbetstagare med utländsk bakgrund vet inte nödvändigtvis vilket kollektivavtal som gäller i branschen, säger Anna-Liisa Häkkinen som har specialiserat sig på arbetsrätt.

Genom den avgiftsfria rådgivningen vill FFC hjälpa arbetstagare med invandrarbakgrund att komma in i det finländska arbetslivet och integreras i samhället.

Anna-Liisa Häkkinen betjänar per telefon och e-post. Man kan fråga på finska eller engelska och man behöver inte höra till ett fackförbund för att få råd.

För att integreringen ska lyckas är det viktigt att invandrare lär sig spelreglerna i det finländska arbetslivet. Därför har Anna-Liisa Häkkinen också som uppgift att förmedla information om arbetslivet till invandrarorganisationer samt att utbilda fackliga förtroendemän i invandringsrelaterade frågor.

– När man ingriper i eventuella oegentligheter i tid kan man förhindra att problemen växer.

FFC:s rådgivning är en del av projektet Arbeta i Finland, som strävar efter att utveckla integreringen av invandrare. I projektet deltar flera kommuner och organisationer.

Europeiska socialfonden ESF har beviljat finansiering för rådgivningen fram till den 31 augusti 2018. Också Servicefacket PAM och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL deltar i kostnaderna.

Pirjo Pajunen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.